В следващите дни и седмици трябва да отпаднат ограниченията в

...
В следващите дни и седмици трябва да отпаднат ограниченията в
Коментари Харесай

Денков иска отпадане на тестовете в училищата, започва нов преглед на учебниците

В идващите дни и седмици би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки в учебно заведение, свързани с тестването на децата - такова е безапелационното мнение на министъра на образованието и науката.

Днес или най-късно на следващия ден към Министерството на здравеопазването ще бъде изпратено публично писмо в тази тенденция, само че здравните специалисти би трябвало да решат дали се трансформира обстановката от това, че желаеме украинските деца да влязат в учебно заведение, сподели акад. Николай Денков на съвещанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Министър Денков отговори на настоящ въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, който го попита по кое време ще бъдат анулирани антигенните проби за COVID-19 за учениците, както и дали това ще може да стане от датата на отпадане на зеления документ. Проф. Ангелов попита също министър Денков дали с оставащите средства от антигенните проби за учениците ще може да се купят пречистватели за въздуха в учебните заведения.

" Тези въздухопречистватели, за които се приказва, не пречистват въздуха от вируси и бактерии, като има специфични изследвания по тази тематика. Има специфичен клас въздухопречистватели, които са доста по-скъпи, само че към момента са в изпитателен период в развитите страни ", изясни просветителният министър.

Костадин Костадин от " Възраждане " също сложи настоящ въпрос за премахването на тестванията на учениците за COVID-19 и за пазаруването на пречистватели за въздуха в учебните заведения. Министър Николай Денков разяснява, че въздухопречиствател за 500 лв. не защищава от COVID-19, а новите пречистватели, които се изпитват, костват повече от 10 000 лв.. Такива пречистватели на въздуха ги няма в магазините в България, означи просветителният министър.

Той изрази вяра да няма повече талази от COVID-19 и да няма потребност от повече тестване на учениците, само че означи, че тестването е необятно публикувано в доста страни. Към момента средствата от тестването на учениците би трябвало да се задържат, тъй като не се знае какво ще се случи през есента. Ако няма последваща вълна от COVID-19, има хрумвания защо ще се употребяват тези средства в образованието, сподели министър Николай Денков.

Нов обзор на образователните стратегии и учебници

Ще създадем особено социологическо изследване за това къде и какви са проблемите в образователните стратегии по общообразователните предмети. Ще създадем и настрана допитване с ученическите препоръки и с Държавната организация за протекция на детето. В прегледа на учебниците ще вземат участие и представители на обществените сътрудници, сподели още акад. Николай Денков на съвещанието на парламентарната комисия по образованието и науката в отговор на настоящ въпрос от " Продължаваме Промяната " за специалистите и учителите, включени в прегледа на образователните стратегии и на учебниците.

Ще стартираме с прегледа на образователните стратегии, тъй като би трябвало да почистим кои от тях одобряваме за задоволително положителни и кои имат потребност от смяна, изясни просветителният министър. Целта е да знаем по-късно, когато се преглеждат учебниците, по какъв начин, в случай че има проблеми в стратегиите, са пренесени и в учебниците. Това ще отнеме време, означи министър Денков. Нашият проект е до края на образователната година, почти, а може и малко по-рано, да имаме изясненост за образователните стратегии - къде са проблемите, и по-късно да използваме лятото, когато и учителите имат повече време, с цел да създадем обзор и на учебниците, сподели просветителният министър.

Министър Денков сподели в отговор на въпрос, че в екипите за обзор на образователните стратегии и на учебниците няма да бъдат включени представители на неправителствени организации.

От Движение за права и свободи сложиха въпроса дали се планува смяна в постановлението за безплатните учебници на учениците. " В съдружното съглашение е написано, че ще бъдат обезпечени безвъзмездни учебници за всички възпитаници по общообразователните предмети до края на образованието. Обсъждахме дали да влезе в този бюджет, който беше признат неотдавна, само че се оказа, че няма да можем да подготвим учебниците, чисто софтуерно, за образователната година, която ще стартира. Затова полемиката с Министерството на финансите завърши с това, че ще включим този бюджет в актуализацията и ще стартираме процеса, с цел да може безплатните учебници да влязат в приложимост от идната образователна година - 2023/2024 ", изясни министър Николай Денков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР