В Скопие трябва да вземат сложни решения, близки до катарзис,

...
В Скопие трябва да вземат сложни решения, близки до катарзис,
Коментари Харесай

Николай Милков: В Скопие трябва да вземат сложни решения, близки до катарзис

" В Скопие би трябвало да вземат комплицирани решения, близки до катарзис, обстановката в действителност е комплицирана. Ние не желаем да усложняваме връзките в допълнение, само че няма по какъв начин и да не реагираме на обстановки, които са свързани с проблеми за правата на жителите, които имат българско съзнание в Република Северна Македония, на прояви на открита експанзия, на стрелби и подпалвания ", сподели министърът.

Според него най-сериозният проблем е, че от една страна имаме интерес да се борим, да пазиме правата на жителите, които имат българско съзнание, а въпреки това имаме също значим приоритет - участието на Република Северна Македония в Европейския съюз. Висшият пилотаж сега е съчетаването на тези два целта, означи Николай Милков.

Той уточни, че това, което би трябвало да създадем, е да осъществяваме по опция и двете. Според него оттегляне от правата на българите, оттегляне от това да се борим с езика на омразата, да се борим с дискриминирането, не е допустимо, тъй като това е оттегляне от правила и от полезности.

Министърът на външните работи разяснява още, че година и два месеца след началото на военните дейности в Украйна въпросът на чия страна е България звучи в действителност стряскащо. " Дилема няма, България е на страната на 141 страни, които в Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподаваха резолюция в този смисъл. За това да бъдат срещу гласоподаваха седем страни - Русия и Беларус, Корейската народнодемократична република, Никарагуа, Еритрея, Мали и Сирия ", сподели Николай Милков. Той акцентира, че България няма по какъв начин да бъде част от тези страни. Простият отговор е, че България е на страната на интернационалното право и интернационалния правов ред, съобщи министърът на външните работи.

България поддържа териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници и тази позиция е заявявана десетки пъти от най-високо ниво, акцентира той.

" Аз считам, че Министерството на външните работи (МВнР) показва национална позиция в този смисъл, въпреки че, в случай че човек следи вътрешния спор у нас, дори не толкоз междупартиен, колкото дебатът, който протича в разнообразни медии, може би това би му дало съображение да се запита на чия страна е България.

Очевидно е, че редица външнополитически причини се употребяват за вътрешни цели. В този смисъл позицията на България е атакувана от всички страни ", означи министър Николай Милков.

Той изясни, че Министерство на външните работи не е считало да реагира на изказването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Милков означи, че изказването е направено в една медия, която няма огромно покритие. " Всъщност искахме да забележим дали ще има необятен отзив на това изказване. Ако не беше реализиран подобен отзив, може би нямаше смисъл да " популяризираме ", тъй като това щеше да направи в действителност тематиката национална. Заради това имаше известно закъснение в нашата реакция. Бяхме подготвени с позиция още в петък, само че реагирахме в понеделник заради това, че изказването беше подхванато от други медии, тематиката в действителност стана национална ", изясни министърът на външните работи.

България поддържа интензивно Украйна, дано да приказваме еднопосочно. Всъщност, ние постоянно получаваме благодарности освен от нашите сътрудници, само че и от самата Украйна за помощта, за позицията ни, за поддръжката, съобщи той. Николай Милков уточни, че общата помощ на България все още възлиза на повече от 250 млн. евро, съпоставено с брутния вътрешен артикул на нашата страна (БВП). По думите му ние се намираме на шесто място в света във връзка с помощта, която се дава. На първо място са трите Балтийски републики, следвани от Полша, Съединени американски щати и България.

Министърът на външните работи съобщи още, че не може да интерпретира изискването за контрола на основния прокурор, което е сложено на България за влизането ни в Шенген. " Аз не мога да го тълкувам. Да го интерпретират адвокати, Конституционен съд, Народно заседание ", сподели той. Николай Милков акцентира, че това е позицията на Нидерландия и редица други страни членки в Европейския съюз.

Той разяснява и назначението на посланици от служебното държавно управление. " В Закона за дипломатическата работа е записано, че тя работи на правилото на ротацията. Ако служебни държавни управления не бяха назначавали посланици, както това в този момент се случва, последното постоянно държавно управление не назначи посланици, последната ротация, която щеше да бъде все още, щеше да бъде такава отпреди две години ", изясни министър Николай Милков. " Това е извънредно огромно забавяне. В продължение на година и месец ние нямаме дипломат в НАТО в изискванията на война, която се води доста покрай нашите граници ", сподели той.

Според него хората, които са препоръчани на президента от страна на държавното управление, са това, с което в Министерство на външните работи разполагат. Списъкът щеше да е доста сходен, в случай че не и същият, в случай че постоянно държавно управление беше предписание тези оферти, счита Милков.

" Президентът ще вземе решението по кое време тъкмо би следвало аз да отпътува като дипломат в НАТО, според от това ще бъде взето и решението дали би трябвало да бъде назначен нов длъжностен министър на външните работи. Логиката на едно такова предопределение е, че то е незабавно ", сподели министърът на външните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР