В Сицилия не обичат свидетелите, но да знаете как си

...
В Сицилия не обичат свидетелите, но да знаете как си
Коментари Харесай

Сицилиански сандвич бриош със сладолед

В Сицилия не обичат очевидците, само че да знаете по какъв начин си падат по десертите единствено, напряко няма да повярвате

Необходими Продукти

● брашно манитоба - 1 кг или друго с високо наличие на глутен
● захар - 150 г, кристал
● масло - 150 г, стайна температура
● яйца - 4 бр. L
● мая - 170 г жива закваска Lievito Madre (или1 кубче мая)
● сол - 20 г
● прясно мляко - 350 мл
● мирис на портокал - 1 бр. флакон (или пресен портокал)
● мирис на лимон - 1 бр. флакон (или пресен лимон)
● шафран - 3 - 4 щипки
● яйца - 1 бр. за намазване
● прясно мляко - 1 с.л.
● олио - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене;

Работи се както със неподвижен миксер, по този начин и се измесва на ръка.

Работила съм с Lievito Madre, рецепта има пусната в уеб страницата, тъй че няма да изписвам.

Шафранът се накисва с 3-4 с.л. топло мляко, оставя се за 10 мин.

В купата на миксера се изсипва брашното, прибавя се закваската, топлина мляко, разбърква се и се прибавя солта, яйцата, маслото на кубчета, ароматите /ползвала съм настъргана кора от лимон и портокал/ и шафранът, разперен в дребното прясно мляко. Разбърква се пламенно.

Оставя се миксерът да измесва към 15/20 мин или до момента в който тестото се качи по куката за размесване. В началото тестото е прекомерно меко и лепкаво, само че с дълготрайно измесване ще се трансформира в компактна маса еластично тесто. Изважда се от купата на миксера и с ръце се оформя на незначителен правоъгълник.

Сгъва се от двете страни към средата, оформя се и се завърта на 90 градуса, още веднъж се оформя на правоъгълник и още веднъж се сгъва по горния метод, общо три пъти. Това прегъване спомага на тестото да стане още по еластично и крепко. Оформя се на топка и се слага в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за към 2-3 часа, да се усили тройно.

Втасалото тесто се разрязва на части по 82 г и части по 15 г, би трябвало да са точни по бройки. Всяко парче тесто от 82 г още веднъж се сгъва по гореописаният метод и по-късно се оформя на топче със сгъната длан. Оформянето на топче става върху доста гладка повърхнина, като дланта е сгъната на половина, оформя се топче, изтегля се по плота, още веднъж се оформя топче и още веднъж се изтегля, демонстрира се малко мощ по плота. Така няколко пъти се повтаря, до момента в който се оформи от долната страна, тъй че да не се виждат сгъванията. Ще покажа в галерията от фотоси. По същия метод се оформят и дребните топчета тесто.

Топчетата по 82 г се натискат в средата да се образува дълбока дупка, без да се стига до основата, намазват се с яйце, разрушено с 1 с.л, прясно мляко и 1 ч.л. олио и по-късно се слага дребното парче тесто, намазнява се.

Подреждат се в тавата с разстояние едно от друго и се оставят да втасат още веднъж за 1 час. Преди да се вкарат във фурната, още веднъж се намазват с яйчената примес.

Малките бриоши се пекат на 200 градуса за към 15 мин.

Изваждат се и се оставят изцяло да се охладят. Преди поднасяне се разрязват бриошите да се получи капаче с топче от горната страна и се напълват с топка сладолед и плод по желание.

Инфо: La Ricette di Gessica

Рецептата е за характерен сицилиански бриош, именуван Brioche col Tuppo, и е един от най-известните сицилиански сладкиши. Сам по себе си няма нищо извънредно, в действителност е със напълно обикновени съставки, които участват във всяко домакинство, също и в доста други сладкиши.

Сицилианският бриош обаче е друг от останалите, тъй като е със наложителна присъща форма.Тя се назовава Brioche col Tuppo, а Tuppo значи топче, перука, топе на коса, думата е взета от френски език и бриошите се въплъщават на хубав дребен френски дамски кок.

В Сицилия, или по тъкмо в Катания, бриошите се сервират за закуска с капучино вместо кроасан и през лятото с заряд от плодове и сладолед.

В предишното бриошите са се приготвяли с мехлем, а в този момент с хубаво висококачествено масло.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР