В ситния и студен октомврийски дъжд правешкото село Джурово изглежда

...
В ситния и студен октомврийски дъжд правешкото село Джурово изглежда
Коментари Харесай

Селфи с теле в кола, детски пчеларски костюми и обич към математиката - как се справят ромите в Джурово

В ситния и леден октомврийски дъжд правешкото село Джурово наподобява негостоприемно. На входа му стърчат останките от цех за произвеждане на автомобилни елементи, само че от лозунга на покрива му не липса нито писмен знак - " Високо качество - ефикасна стопанска система " - се чете. Селото се намира в ниските елементи на Стара планина и из покрайнините има какво да се прегледа, само че задачата ни е съответен икономически двор, където към този момент ни чака младото ромско семейство на Детелина Докова, Дилян Николов и трите им деца - Василена, Цветелин и Светослав.

Те ще опишат по какъв начин са се научили да отглеждат пчели с упоритостта това да стане тяхно главно прехранване. Детелина е безработна от години, Дилян припечелва от " цеха на началника ", както самичък се изрази, когато има работа или върви по няколко месеца в Австрия, където работи в строителството.

Всъщност, множеството от жителите на селото - множеството младежи, са безработни. Населението на Джурово наброява малко над 1100 души, 70% от които са от ромския етнос. Безработицата е над 90%, по тази причина хората се избавят със сезонна работа във Англия или Германия, или разчитат на обществени помощи, сподели кметът Стоян Стоянов.

Детелина е млада красива и усмихната, приказва умерено и сдържано. Разказва, че от 4 месеца отглеждат към този момент единствено 3 кошера пчели, а децата доста оказват помощ. И тримата учат - Василена е деветокласничка в гимназия в Ботевград, Цветелин и Светослав са в пети и втори клас в локалното учебно заведение.

 С пчеларски костюми
© Лили Тоушек

С пчеларски костюми

Бащата казава, че желае да научи децата си на труд и да изкарват парите си с почтен труд. Семейството се надява пчеларството да стане техен фамилен бизнес, като в този момент ще зазимяват кошерите, а следващата година ще извадят и мед от тях и ще ги удвоят. Ментор в занаята им е младият потомствен пчелар Теодор Пушкаров - той ги учи на всички тънкости, като пътува постоянно от своето село Меляне в Северозападна България, където отглежда 150 пчелни кошера. Пушкаров постоянно предлага продукцията си от най-различни типове мед на фермерския фестивал " Произведено във фермата ", който се провежда пред Министерството на земеделието в София, а Детелина и Дилян са окуражени от следващата година и те да имат щанд на ревюто.

Инициативата да даде поминък в ръцете на млади роми от селото е на Владимир Петров, притежател на дърводелски завод в селото, който от години работи с локалната ромска общественост. Дошъл е в селото около добровлческата си работа в дом за деца в София - да наглежда децата, които са върнати от вкъщи на родителите им. Това е било преди двайсетина години и от този момент дава самун в ръцете на доста роми от селото. Първото нещо, което направил за едно от фамилиите, било да им купи бременна свиня и няколко кокошки и да ги научи по какъв начин да ги гледат, да ги развъждат и продават. " И телета съм им карал чак от Маджарово - шест новородени телета с колата си докарах ", сочи неголямата си кола и демонстрира фотография за доказателство - селфи с теле в колата. Говори високо и постоянно се майтапи. Той е въпосният " шеф ", който има дърводелски завод в селото и дава работа, когато я има, на Дилян Николов. " Доскоро имах петима служащия от селото, в този момент работата понижа и са единствено двама ", споделя. Преди години, когато е отворил цеха, е давал заплата на 22 души, само че поради Коронавирус рецесията бизнесът му е западнал в последно време.

 От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с локалната общественост, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов
© Лили Тоушек

От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с локалната общественост, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов

Владимир Петров е привлякъл и фондацията за биологично земеделие " Биоселена ", която с финансовата поддръжка на фондация " Обществен ръб " на " Телъс Интернешънъл " в България стартира през юни плана " Деца с бъдеще - фермери, занаятчии, бизнесмени ", който работи с четири ромски фамилии от селото. Две от фамилиите се учат да отглеждат пчели, а другите две - да създават шафран. Фондацията им обезпечава техническо съоръжение, както и ментори и чака от тях да стартират стабилно произвеждане.

Дилян е убеден, че към този момент всичко може да прави самичък - да подхранва пчелите, да вади меда, да го центруфугира, а в този момент се учи да ги зазимява. Насажденията в близост са най-вече слънчоглед, рапица и липа, тъй че подобен мед и ще извади от първите си кошери следващата година.

Скоро идват група съученици на Цветелин с учителката си Иванка Иванова - таман в точния момент, с цел да опитат меда от пчелна пита, която бащата Дилян разпечатва. Госпожа Иванова, която преподава български език и литература, споделя, че в учебното заведение учат към 150 деца от 1 до 7 клас, към този момент - присъствено. Нямали болни от ковид или карантинирани учители и възпитаници. Нямали и проблем и с ходенето на учебно заведение и съвсем не се налагало да ги събират от домовете. Сто % от учениците са роми, само че множеството се учат с готовност, споделя учителката. " Осигуряваме им по стратегии безвъзмездна закуска, безвъзмезден обяд ", прибавя.

 Цветелин и Свтослав
© Лили Тоушек

Цветелин и Свтослав

Цветелин удостоверява, че му е забавно в учебно заведение, а най-вече обича математиката. " И историята ", сеща се. Никак не се тормози от камерата, театралничи с необятна усмивка дружно с дребния си брат и двамата нямат самообладание да показват пчеларските костюми, ушити особено по размер за тях.

" Не ме е боязън от пчелите. Не са ме жилили до момента. Най-обичам да ги питая със захарен сироп " - дава отговор с ненаситност на въпросите ми.

На излизане от Джурово ситният есенен дъжд продължава упорито
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР