В Северна Америка са регистрирани 27 случая на хепатит А

...
В Северна Америка са регистрирани 27 случая на хепатит А
Коментари Харесай

Ягодите са виновни! В САЩ разследват причините за огнището на хепатит А

В Северна Америка са регистрирани 27 случая на хепатит А и някои пациенти се нуждаят от хоспитализация. Властите считат, че евентуалната причина за огнището са инфектирани ягоди.

Случаи на хепатит А са докладвани в Минесота и Калифорния (САЩ), както и в Алберта и Саскачеван (Канада). По време на следствието на аргументите за огнището, FDA откри, че преди болестта всички пациенти са купували пресни органични ягоди, продавани под две марки.

FDA изтегли партидата ягоди от американските супермаркети и посъветва жителите да изхвърлят закупените плодове, с цел да избегнат замърсяване. Той също по този начин издаде рекомендации за предварителна защита на болестта.

Хепатит А или заболяването на Боткин е възпалително заболяване на черния дроб, породено от вируса на хепатит А. Вирусът се популяризира най-вече от незаразено (и неваксинирано) лице, което гълтам храна или вода, нечисти с изпражненията на инфектиран човек.

Според Бенджамин Чапман, експерт по сигурност на храните и помощник в Щатския университет в Северна Каролина, е по-вероятно инфектираните фермери просто да не са миели ръцете си, преди да берат горски плодове.

Той посочи, че някои култури, като горски плодове и ягоди, са постоянно срещан източник на хепатит А заради естеството на реколтата. Те постоянно се берат ръчно, за разлика от зеленчуците.

Той посочи още, че хепатит А може да попадне в ягодите освен на полето или в оранжерията, само че и по време на пакетирането.

Това не е първото огнище на хепатит А, породено от консумация на инфектирани плодове и плодове. Така, през 2015 година в Австралия, замразена примес от горски плодове стана източник на патогена. Десетки хора са инфектирани, само че причинителите по този начин и не са открити, защото плодовете са отглеждани в Канада и Китай, а към този момент са опаковани в Австралия.

А през 2016 година 90 души са се разболели от хепатит в Съединени американски щати. Причината още веднъж бяха ягодите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР