В семейните и апартхотелите вече няма да са задължени да

...
В семейните и апартхотелите вече няма да са задължени да
Коментари Харесай

Без заведения в семейните и апартхотелите, предвиждат промени в Закона за туризма

В фамилните и апартхотелите към този момент няма да са задължени да поддържат и заведение за хранене. Това плануват промени в Закона за туризма, качени за публично разискване. А повода за тази смяна е да се облекчи дребният и междинен бизнес, споделят от Министерството на туризма, които са вносители на законопроекта.

С измененията е планувана опция и за регистриране на места за настаняване от клас „ В “ и за ателиета в жилищни здания, които се дават на туристи за нощувка. В тази връзка са допълнени и конкретизирани дефинициите за „ стаи за посетители “ и „ жилища за посетители “, написа economic.bg.

Накратко:

След влизане в действие на новите промени към този момент легално ще могат да се отдават чартърен посредством Airbnb и Booking и ателиетата в жилищните кооперации. Причината за тази смяна са огромният брой заявки в общините за категоризация точно на подобен вид места за настаняване (ателиета), а до този миг в наредбите, които уреждат разпоредбите за отдаване чартърен посредством Airbnb, не е ясно записано, че и ателиетата могат да бъдат регистрирани.

Съкращава се и срокът при отказ от категоризация, след който заявителят да има право да подаде ново заявление – от 6 на 3 месеца. Предлаганата мярка е за да не се лимитира бизнесът да прави хотелиерска или ресторантьорска активност след премахване на несъответствията. От практиката е открито, че заложеният 6-месечен период е прекомерно дълъг и основава ограничавания за бизнеса да упражнява туристическа активност, показват в претекстовете от Министерство на туризма.

Какво още се трансформира?

Сред другите оферти за смяна в Закона за туризма е съкращаване на видовете заведения за хранене и развлечения от 31 на 10 съществени (ресторант, кръчма, бистро, сладкарница, заведение за бързо хранене, сладкарница, кафене, бар, дискотека, питейно заведение).

С друго предложение за промени в Закона се улесняват притежателите на заведения, в случай че решат да трансформират типа ресторант. Например, в случай че притежателите желаят да трансформират ресторанта от подобен, който предлага италианска кухня, на заведение с българска храна, към този момент няма да е належащо да се декларира смяната.

Заложено е срокът на годност на краткотрайното уверение за открита процедура по узаконяване на балнеолечебни (медикъл СПА), СПА, уелнес и талосатерапевтични центрове да се удължава от три на четири месеца. По този метод се дава опция обектите да правят законосъобразна туристическа активност за по-дълъг интервал от време. Цели се уеднаквяване на периода на издадените краткотрайни удостоверения, както е при процедурата по категоризиране на местата за настаняване.

Рекламата

С измененията в Закона за туризма се допълват и правомощията на министъра на туризма в региона на разработването, осъществяването, наблюдението и управлението на планове и стратегии за финансиране на туристически действия.

Целта е Министерството на туризма да отговори на европейските рекомендации за България по повод вярното систематизиране на средства за държавна реклама, както и ведомството да ползва инструмент, който предизвиква партньорство сред юридическите лица в туристическия отрасъл и локалната власт.

Също по този начин с препоръчаните промени се вкарва модел, който да подсигурява по-голям надзор по изразходването на държавни средства, по-голяма бистрота и успеваемост на вложените вложения. Законопроектът ще бъде в режим на публично разискване до 22 април. Новите правила ще влязат в действие в деня на обявяване в Държавен вестник, само че не по-късно от 1 януари 2025 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР