Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на

...
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на
Коментари Харесай

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и управлението на полската компания " Stadler Polska Sp. z o.o. " подписаха контракта за доставката на седем нови двуетажни влака. Стойността на контракта е 300 513 279.50 лв., като средства идват по Плана за възобновяване и резистентност. Срокът за доставката на първите нови влакове е 26 месеца, се споделя в известие на Министерството на превоза и известията.
" Подписваме този контракт след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов трен ", означи министър Гвоздейков.
По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния превоз, обществото заслужава да пътува с съвременни и безвредни влакове. Този контракт е първата сериозна крачка в тази посока.
" Подвижният състав, който ще бъде доставен през 2026 година, дава отговор на всички условия за комфорт и екологичност, които стоят в основата на промените по Плана за възобновяване и резистентност ", сподели още транспортният министър.
Председателят на Управителният съвет на полското поделение на немската компания " Щадлер " Филип Брунър посочи значимостта на договорката с България.
Договорът включва доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията " KISS ", както и алтернатива за доставка на още 3 влака при обезпечено финансиране до края на периода на контракта. Изпълнителят би трябвало да обезпечи също 15-годишна поддръжка на влаковете и образование на експлоатационния личен състав. Подвижният състав ще разполага с най-малко 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с понижена пъргавина.Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР