В сегашната ситуация, ако трябва да бъдем докрай откровени, Шенген

...
В сегашната ситуация, ако трябва да бъдем докрай откровени, Шенген
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Шенген е въпрос на репутация и самочувствие

В сегашната обстановка, в случай че би трябвало да бъдем до дъно откровени, Шенген е по-скоро въпрос на известност и самочувствие. Това отговори нощес в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос за рецензиите на баварския вътрешен министър във връзка с готовността на България за участие в Шенген. Във вторник Йоахим Херман видя като спънка за България и Румъния, с изключение на корупцията, и проблемите с проведената престъпност.
На въпрос допустимо ли е баварският вътрешен министър да вижда корупция в България, а да не я виждат ръководещите, вицепремиерът отговори: " А кой представител на държавното управление се е опитал да ви убеди, че корупцията в България не е предизвикателство. Корупция има у нас и който го отхвърля, значи живее на някакво друго място ".
Също във вторник, по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление, на която Томислав Дончев участва, финансовият министър Владислав Горанов дефинира говоренето за корупция у наспо-скоро като вестникарско подстрекателство.
" Не съм уверен, че има промяна на външнополитическия репертоар особено във връзка с Шенген ", сподели още Томислав Дончев. " Но това, което се случва в България, изрично е демонстрация на двойни стандарти и на локални политически пристрастености, които от време на време заемат връх. Нямам поради единствено обстоятелството, че България е безусловно механически подготвена за Шенген, а че понасяме отговорности, които доста от европейските страни не понасят. И потвърдено се оправяме с една опасност като мигрантския напън във връзка с цяла Европа. Дори и тези спомагателни разноски, които страната прави, не постоянно са фактор за смяна на репертоара. Ако би трябвало до дъно да бъдем откровени, Шенген в актуалната обстановка е по-скоро въпрос на известност и на самочувствие ".
" По отношение на ратификацията на Истанбулската спогодба и при приемането на документа от Министерския съвет беше регистрирано, че ще се появи едно такова предизвикателство ", беше безапелационен Дончев. Той добави, че е допустимо да има някакъв недостиг от информационни старания, както се оказало по-късно: " Според мен този документ докосна страхове, които са надълбоко или не чак толокова надълбоко в нас. Не знам дали е страхът от особеното, в тази ситуация от различна половост и куп други неща, които нямат безусловно никаква релация с документа ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР