В съвременния свят разстоянията вече не са никакъв проблем за

...
В съвременния свят разстоянията вече не са никакъв проблем за
Коментари Харесай

Пиза – очарование от камък

В актуалния свят дистанциите към този момент не са никакъв проблем за запаления странник.

Пиза (на италиански Pisa) е град в Централна Италия, район Тоскана, по западното крайбрежие на Ботуша. Той е основен административен център и на едноименната провинция Пиза. Разположен е на десния бряг на река Арно при нейното вливане в Тиренско море. Населението на града е над 88 хиляди поданици.

През Средновековието Пиза е център на страна с търговски ползи в цялото Средиземноморие. През този интервал е издигната Наклонена кула в Пиза, която прави града прочут и притегля туристи от целия свят. Тя съставлява камбанария и е част от цялостен набожен комплекс.

Наклонената кула в Пиза е настрана стояща камбанария на катедралата в Пиза. Намира се на площада Piazza del Duomo, прочут още като Площада на Чудесата (Piazza dei Miracoli, Пиаца дей Мираколи). Предназначена да стои отвесно, незабавно след началото на строителството през 1173 година тя стартира да се накланя на север поради слабата земна основа и неправилното осъществяване на фундирането. Към 2006 година наклонът е към 13 градуса. Височината на кулата е 55.86 м от терена до по-ниската страна и 56.70 м до по-високата страна. Общото й тегло е 14 500 тона.

Строителството е спряно за към 90 години. Когато градежът продължава, кулата стартира да трансформира посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5.6 метра. На доктрина по всички закони на физиката от дълго време би трябвало да е паднала. При всеки опит да се понижи наклонът и да бъде укрепена се нанасят все по-големи вреди.

През 2007 година сполучливо е понижено отклонението при върха с 45 см до ситуацията от 1838 година посредством план, управителен от експерти по земна механика, на стойност 20 млн. $. Това е станало с лишаване на 70 тона почва от северната ѝ страна и слагането на баласт и железни тросове.

След реставрацията посетителите могат да виждат разликите сред мраморните и варовиковите надстроявания.

В междинните епохи, когато река Арно гладко доближава Тиренско море, градът служи за пристанище, през което се реализира търговията си с Корсика, Сардиния и Балеарските острови. Между XI и XIII век Пиза доближава своя подем. В 1284 година обаче претърпява грандиозно проваляне от генуезците в морската борба при Мелория. В резултат на икономическа съсипия, Пиза изпада според от Флоренция. Под управлението на Медичите още веднъж реализира икономическа непоклатимост, с помощта на развиването на пристанището. След откриването на университета е реализирана непоклатимост и на културата.

Пиза е отечество на доста известни персони. Един от тях е Галилео Галилей (1564-1642 г.), физик и астроном, астролог и мъдрец. Оттук стартира спортната кариера на футболиста Джорджо Киелини (р. 1984 г.), централен бранител на първенеца "Ювентус ", с отличнно отиграване с глава, мощно физичиско наличие и атакуващ афинитет.

В Пиза е роден и Леонардо Фибоначи , работил през първата половина на XIII век. Определян като "най-талантливият западен математик на Средновековието ", наред с останалите математици на своето време той способства за възраждането на класическите точни науки след техния крах през Ранното Средновековие. Днес Фибоначи е най-известен с популяризирането в Европа на арабските числа, които употребява в своя главен труд "Книга за смятането " (Liber Abaci), както и на числовата редица, наречена по-късно на негово име цифри на Фибоначи, която не е негово изобретение, само че е употребена от него като образец в "Книга за смятането ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР