В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор

...
В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Със Съвет от експерти ще повишим нивото на информираност за ваксините

В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова (тя бе член на експертния съвет и на служебния министър Стойчо Кацаров), ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров, заместникът му доктор Николай Брънзалов, членът на УС на БЛС доктор Гергана Николова и други

Сербезова има намерение да реализира осведомителна акция измежду персоналните лекари, като метод концепцията за имунизирането да стигне до допустимо повече пациенти.

" Според изследване, хората имат най-вече доверие на персоналните си лекари и фармацевти. Преди 2 години бе изгубено скъпо време за осведомителна акция измежду медицинските експерти. Проучването сочи също, че 10-12% от интервюираните са отрицателно настроени към имунизациите и отхвърлят да се ваксинират. Огромният % е на колебаещите се и към тях би трябвало да се насочим с подобаваща информация, която да даде отговор на въпросите им ", разяснява министърът. Тя добави, че е получила данни, че в нейното ведомство към този момент 80% от чиновниците са имунизирани.

Министърът обаче разяснява, че имунизацията при децата няма да се прави от персоналните лекари, а ще се прави във имунизационните пунктове, като следва да се уточнят механизмите на работа.

Сербезова също по този начин разгласи, че има намерение да направи одит на системата за електронно следене на медикаменти, с цел да реши дали може да се разчита на данните там. Това ще е една от стъпките за справяне с недостига на скъпоструващи медикаменти, за които сега близки на пациенти пътуват до прилежащи страни, с цел да ги закупуват.

Министърът на опазването на здравето даде да се разбере също, че освен е спряла сливането на детската болница с болница " Лозенец ", само че и не гледа с положително око на концепцията. " Единствено предходният министър може да изясни решението за сходно обединение. Но с диалозите, които към този момент организирах, открих, че нито една от трите заинтересувани страни в този проблем не желае сходно обединение. Това може да породи редица проблеми. Заради сливането към 1000 студенти бяха прекратили краткотрайно образователния развой. След като замразих сливането, те към този момент възобновиха този развой. Моята работа е да защитя ползите на работещите в здравната система, надлежно и на пациентите ", сподели Асена Сербезова.

За своите планове като министър тя сподели още: " Постът е опция да се създадат дребни и положителни неща първоначално, а в по-далечен небосвод - да се извършат тези промени, които всички ние желаеме. Проверих, че от 1944 година насам е имало 33-има здравни министри, без да броим служебните. Около 400 дни се задържа приблизително един министър у нас. За промени и промени би трябвало да има цялостен небосвод, и мандат. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР