В Саудитска Арабия днес започна ежегодното поклонение хадж, предаде ДПА.

...
В Саудитска Арабия днес започна ежегодното поклонение хадж, предаде ДПА.
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия започна ежегодното поклонение хадж

В Саудитска Арабия през днешния ден стартира годишното поклонение хадж, съобщи ДПА. Тази година, сходно на предходната, по отношение на поклонението работят ограничавания, въведени в границите на битката с разпространяването на ковид.

В тазгодишното поклонение ще вземат участие единствено 60 хиляди саудитци и чужденци, имащи право на престояване в Саудитска Арабия. Обикновено в хаджа взимат присъединяване към 2,5 милиона мюсюлмани от целия свят.

Миналия месец саудитските управляващи оповестиха, че хаджиите би трябвало да са на възраст от 18 до 65 години и да са изцяло имунизирани против COVID-19.

Снимка: Reuters

Поклонници бяха превозени от Мека в долината Мина, където ще прекарат нощта преди да се насочат към хълма Арафат, на който хаджът ще доближи на следващия ден своята кулминационна точка.
Около 36 хиляди хаджии са към този момент в Мина, а останалите ще дойдат през идващите часове, съобщи саудитската държавна телевизия " Ал Ехбария ".

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters
В Мека хаджиите обикалят седем пъти в посока, противоположна на часовниковата стрелка, към свещената сграда Кааба, намираща се в Масджид ал Харам, най-важната джамия в исляма, в чиято посока се обръщат мюсюлманите по целия свят, когато се молят.

Хаджът е обвързване, което всеки мохамеданин би трябвало да извърши най-малко един път в живота си, в случай че разполага с нужните средства и е в положително здраве.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР