Опасната храна се продава като топъл хляб - при консумацията

...
Опасната храна се продава като топъл хляб - при консумацията
Коментари Харесай

Младите се тровят с огнена тортила

Опасната храна се продава като топъл самун - при потреблението има изпотяване, сълзене на очите, гадене, хълцане
50 грама са 5 лв., свършат първи в магазините и лавките

Надяждане с рискови люти чипсове, което може да докара до трайни увреждания на здравето, е новата мода измежду българските младежи. Тя плъзва през обществените мрежи като предизвикателство, а задачата е учениците да се натъпчат колкото могат повече с тортила, от която единствено хапка изгаря езика, небцето, трахеята и стомаха. Децата всеобщо изкупуват сходни чипсове, които свършват първи в лавките и магазините към учебните заведения, сподели инспекция на “Труд news ”.

Това държание може да докара до извънредно рискови реакции в детския организъм, предизвестиха лекари и психолози. Те показаха, че към този момент има първи смъртен случай на възпитаник в Съединени американски щати, обвързван с преяждане с лютив чипс.

У нас хлапетата се забавляват, като се надяждат със същите артикули. На щандовете с храни в шумящи опаковки се оферират не малко типове чипс, с изложение освен пикантен, а доста пикантен, рисково пикантен, хипер пикантен и прочие Вкусовете на пикантното варират, а младежите протягат ръка към най-огнените опаковки, признават самите те.



На щандовете с артикули в шумящи опаковки се оферират не малко типове чипс, с изложение освен пикантен, а доста пикантен, рисково пикантен, хипер пикантен и прочие

Така направи пред нас и 15-годишният Тома Манолов. Той споделя, че предизвикването е освен да ядеш хрупанките, само че и какво количество от тях можеш да погълнеш. Признава за неразположение при потреблението като изпотяване, сълзене на очите, гадене, хълцане и даже разстройство. Но признаците не пречат на него и приятелите му да се хвалят един на различен кой какъв брой опаковки е съумял да схруска. Видимо се забавляват и на държанието си при приема, а това в допълнение ги подтиква да ядат продукта в компания.

Цената също не отблъсква младежите, сподели още инспекцията ни. Лют чипс от 50 гр. коства към 5 лева За по-големите опаковки децата заплащат приблизително 14 лева За съпоставяне цената на елементарните чипсове е съвсем двойно по-ниска. А наличието на тази храна нормално не е от картофи. Лютивият усет нормално е реализиран по химичен метод, проличава от етикета. Така с изключение на нездравословното количество сол и мазнини, младежите се тъпчат и с много химия.

Продуктите се оферират в необятна гама и в учебните лавки, а наоколо до учебните заведения с изключение на алкохол и цигари, е неразрешена продажбата и на енергийните питиета, само че не и на сходни рискови храни. Това споделят родители и учители, съгласно които би трябвало да се намерения за разширение на продуктите, неразрешени за продажба.

Те напомнят, че младежите не са спрели да злоупотребяват съответно и с активизиращи напитки, още веднъж поради предизвикателство. Зад граница бяха регистрирани случаи на гибел при деца, чиито сърца излезли от темп след потреблението на по-голямо количество от тях.



Изтегленият от комерсиалната мрежа чипс е с най-лютата чушка на света, съгласно Книгата на Гинес
Американски младеж умря след банкет на пикантен чипс
Момче на 14 години от Масачузетс е умряло от прекъсване на сърцето, откакто е изяло опаковка извънредно пикантен чипс, заяви AFP. Причината е течение в обществените мрежи, което набира от ден на ден почитатели. Става дума за,, Предизвикателство с един чипс ”, създаден от Paqui, посипан с чушки Carolina Reaper и Naga Viper.

Аутопсията на детето Харис Улоба е от 16 май. Главният правосъден доктор открил, че причина за гибелта е прекъсване на сърдечната активност в резултат на банкет на храна с огромно количество дестилат от люти чушки. Веществото се назовава капсаицин, се споделя още в отчета от аутопсията. Регистрирано е и че момчето имало уголемено сърце, което може да е асъдействало за леталния излаз. Родителите са обвинили компанията производител Paqui.



Няколко дни след смъртния случай тя изтеглила продукта от комерсиалната мрежа. Той се предложил самостоятелно опакован във фолио в кутия с форма на ковчег, която предизвестява, че е изработен за “отмъстителното наслаждение от мощна топлота и болежка ”. Описано било предопределение единствено за възрастни. Струвал към 10 $ за опаковка.

Предизвикателството приканва участниците да изядат чипс с едноименно име и по-късно да видят какъв брой време могат да устоят, без да употребяват друга храна и вода.

Освен Харис, от тортилата съществено са потърпевши още 10 души, взели участие в надпреварата. Те са със съществени здравословни проблеми. В Калифорния трима младежи са били приети в болница. В Минесота още 7 души са регистрирани със съществени увреждания. Те са на възраст от към 12 години.



Опасната мода да се преяжда с непостижимо люта храна потегля от обществените мрежи, които заливат родните възпитаници с клипчета, а нашите копират видяното.
Д-р Александър Маринов, гастроентеролог, пред,,Труд news ”: Л ютото може да докара до възпаления, прогресиращи в съществено заболяване


Д-р Александър Маринов, гастроентеролог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост

Пикантните храни при съвсем всички обстановки се отразяват нездравословно за стомашната лигавица. Особено чипсовете, в комбинция с люто, при всички положения вършат инфектиране в стомаха. Когато нездравословният фактор, в тази ситуация пикантното, е в извънредно огромно количество, това несъмнено води до проблем. Възпалението може да прогресира в по-серозни болести. А едно дълго и прогресиращо сходно положение може да прерасне в язвена болест на стомаха или на дванайсетопръстника. Със сигурност използването на пикантни храни подготвя към рефлуксна симптоматика, т. е. връщане на солна киселина от стомаха към хранопровода. Това би могло да възпали и хранопровода, което при всички положения заплашва здравословното положение и води до опасности при децата.

По мотив смъртния случай в Съединени американски щати на дете, консумирало доста пикантен чипс, считам, че може би е имало и различен съседен фактор. Едва ли единствено използването на свръхпикантно би могло да докара до там. Но все пак би трябвало да се направи информация. Най-вероятно се касае и за друго подлежащо заболяване и случаят е съвпадане.

Да, лютото рефлектира върху детския организъм повече, в сравнение с при възрастните.

Тук обаче би трябвало да обърнем внимание върху родителите, възпитанието у дома и средата. В забързаното си всекидневие и устрема им да обезпечат материалното, се губи духовното и прочувствената връзка с детето. Когато тя изчезне, то излиза отвън надзор, не знаем какво се случва с него. Попада от време на време в затворени общества посредством обществените мрежи, към които децата, за жал, в днешно време са пристрастени и прекарват повече време там. А тази индиферентност на родителите и незадоволителната им зоркост води до възникването на подобен вид течения. Така че, аз вместо да им препоръчам да не ядат пикантно, бих предложил да обръщат малко повече внимание на децата и подрастващите.
Д-р Иван Игов, детски психолог, пред,,Труд news ”: Ня ма по какъв начин да ги спрем, това е желанието да си видян


Всичко това е обикновено за юношеска възраст. В нея децата желаят да са известни, известни, да покажат себе си на другите. С новите технологии и обществените медии и мрежи, в този момент ти можеш нещо, което да видят десетки и хиляди хора по света. И стартира една конкуренция за това по какъв начин да бъдем по-интересни. Затова в последните години има толкоз рискови неща. Деца починаха под електрическата мрежа на влаковете от волтова дъга. Има и паднали от високи здания, единствено тъй като желали да се снимат. Ето това е същото. Идеята в юношеска възраст е да те видят. През няколко години излизат сходни модели на подражателство, които те вършат готин в очите на другите. Същото е и с предизвикването с яденето на отровно люта храна - правиш нещо рисково, нещо, което е извънредно и по този начин ти можеш да бъдеш забавен.

Преди време имаше история с надяждане с кренвирши. Спомняте си и играта Син кит, която след това се оказа фалшив. Сега не виждам нищо ново под Слънцето.

Парадоксът в това е, че възрастните вместо да беседват с децата си, се пробват със забрани да решат казуса. А доста постоянно това провокира и суматоха. Родителите и учителите би трябвало да изясняват на децата, че човек може да бъде забавен, видян и харесан по доста други способи. Не по някаква рискова обстановка, която да заплаши здравето и даже живота. Иначе няма по какъв начин да ги спрем, това постоянно се е случвало. Сменят се моделите и методите, само че в основата остава същото - да бъдеш видян и някой да ти обърне внимание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР