В сътрудничество с японското министерство на отбраната и Агенцията за

...
В сътрудничество с японското министерство на отбраната и Агенцията за
Коментари Харесай

Kawasaki представи нова високоенергийна лазерна система за защита срещу дронове

В съдействие с японското министерство на защитата и Агенцията за придобиване, технологии и логистика (ATLA), Kawasaki Heavy Industries (KHI) показа своята високоенергийна лазерна система.

За лазерно основаната система за противовъздушна защита с доста дребен обхват на деяние (VSHORAD) KHI стартира да събира нужните технологии през 2000 година Тази самодейност стартира с създаването на химически лазери и някои предварителни работи, след което мина към работа по идентифициране и ориентиране на дронове за бъдеща система.

През 2010 година този план се модернизира от 10kW лазер до 50kW лазер, което го трансформира в забележителна изследователска стратегия. До 2020 година програмата VSHORAD в KHI мина към твърдотелни лазери, като мощността на лазера се усили от 50 kW на 100 kW. 

В KHI е в ход забележителен план за научноизследователска и развойна активност за основаване на система за противопоставяне на ракети, артилерия и минохвъргачки (C-RAM), основана на високоенергиен лазер. Тази система ще бъде заземена.

Единственият първообраз на лека лазерна система C-UAS, сложена на транспортно средство, също беше показан от KHI. Четириколесно транспортно средство Kawasaki Mule Pro-FX е оборудвано с високоенергийна лазерна система с мощ 2 kW. Проследяващата визуализираща система е част от лазерната система, която е инсталирана на карданна система. 

Понастоящем тя може да поразява цели на разстояние до 100 метра. 

Японските военновъздушни сили употребяват този автомобил с висока проходимост. Системата за битка с дронове ще бъде превозена в по-голяма трансформация благодарение на тежкотоварни камиони с 24.8-тонни колела.

Техническите спецификации на необикновеното оръжие се пазят в загадка от производителя.

Системата е създадена по искане на японската Агенция за придобиване, технологии и логистика (ATLA). Това е организация, почти аналогична на DARPA, която се стреми да внедрява най-съвременни технологии в силите за самозащита на страната. Бяха показани 2-киловатов източник на зареждане, проследяващо устройство, високоенергиен лазер, кардан за балансиране и поддържане на фокуса на лазера и лазерна система. 

Той може да убива безпилотни летателни апарати единствено на разстояние 100 метра, само че може да наблюдава цели на разстояние до 300 метра.

Системата беше прикрепена към Mule Pro-FX – триместен автомобил с висока проходимост с препоръчана цена на дребно 15 000 USD.

На конференцията Defence and Security Equipment International (DSEI) Japan, която се организира отвън Токио от 15 до 17 март, беше демонстрирана комбинацията от лазер и всъдеход. 

Изложението дава опция на разнообразни производители на оръжие от целия свят да се съберат и да покажат стоките си на евентуални сътрудници или държавни управления. Във втората конференция, чийто хазаин тази година е Япония, участваха 66 страни и 178 компании.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР