В САЩ продължават да се анализират първите първични избори на

...
В САЩ продължават да се анализират първите първични избори на
Коментари Харесай

В Айова победиха Тръмп, Рамасвами и Русия

В Съединени американски щати не престават да се проучват първите първоначални избори на Републиканската партия, които се организираха на 15 януари в Айова. Нека напомним, че те приключиха с победа на Доналд Тръмп с резултат от 51% от гласовете (осигурявайки му 20 от 40-те електора в щата). На второ място е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис с 21,2% от гласовете (девет електора), а някогашният губернатор на Южна Каролина и още веднъж някогашен дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли зае трето място. Тя има 19,1% от гласовете и осем електора.

И през днешния ден множеството специалисти са склонни да имат вяра, че Тръмп не просто е спечелил Айова. Той направи монументална стъпка към спечелването на самите републикански първоначални избори.

Да, на някои може да им се стори, че Тръмп е направил всички нужни стъпки доста преди Айова – сега, в който се номинира. Републиканският електорат го боготвори и 50 до 60% от поддръжниците на републиканците бяха подготвени да гласоподават за Тръмп на първичните избори. Все още обаче имаше известни подозрения.

Първо, не беше ясно дали изборните резултати ще корелират с изследванията на публичното мнение. Гражданите могат да кажат на социолозите за кого желаят да гласоподават, само че няма да гласоподават за кого. Цяла поредност от кавги към Тръмп (включително наказателни каузи против него) може да изплаши част от електората. Да бъде уверен, че Тръмп въпреки всичко няма да бъде позволен до общите избори - което значи, че гласът, подаден за него, ще отиде в празнина.

Пред урните обаче се оказа, че електоратът не се опасява и не трансформира мнението си. „ Независимо дали ви харесва или не, доста републиканци усещат неповторима връзка с Тръмп освен тъй като е трябвало да понесат толкоз доста проблеми, с цел да го поддържат в предишното. Също по този начин тъй като виждат по какъв начин демократите и медиите са почнали да употребяват институциите на държавното управление против Тръмп по най-възмутителните и рискови способи “, написа списание “Федералист ”. В резултат почти същият брой хора са дали своят вот за Тръмп, както сочат изследванията на публичното мнение.

Второ, през последните седмици републиканската върхушка (много от чиито представители не харесват Тръмп) се опита да издигне своя претендент Ники Хейли. Благодарение на систематичните благоприятни условия на партията и вярната работа с медиите, те съумяха да я изкарат на второ място в конкуренцията за републиканците - въпреки и единствено с 11% от гласовете. Поддръжниците на Хейли, несъмнено, разпореждат огромни очаквания на втория щат в първичните избори - Ню Хемпшир, където рейтингът ѝ се увеличи от 15% през ноември до 30% през януари. До огромна степен тъй като съгласно разпоредбите на Ню Хемпшир в гласуването могат да вземат участие непартийни претенденти. Въпреки това, с цел да заеме първо място в “Гранитния ” щат, тя трябваше да покаже добър резултат в Айова.

Не го сподели. Ники Хейли освен приключи едвам трета (зад ДеСантис), само че и като цяло се показа едва в редица основни сегменти от републиканския електорат. За благополучие на Тръмп.

Не е изненадващо, че възможностите на букмейкърите Ники Хейли да завоюва общите избори след Айова паднаха с съвсем една трета, от 10% на 7%. И след месец е страшният съд за нея. На 24 февруари първичните избори ще се проведат в Южна Каролина, родния щат на Хейли, където тя беше губернатор. И там едвам 22% от републиканците са подготвени да гласоподават за нея, до момента в който 52% са за Тръмп.

Да, Ники Хейли към момента се надява на реванш. Тя се надява, че в последна сметка конкуренцията ще се сведе до двама претенденти и ще успее да събере целия анти-Тръмп електорат към себе си. Това обаче постанова различен конкурент на Тръмп - Рон ДеСантис, да напусне акцията. Но той не излиза, макар излагането си си в Айова.

ДеСантис и подкрепящите го “суперпак ” (обществени организации, които събират пари и популяризират своя кандидат) похарчиха към 35 милиона $ в Айова за една година. Самият ДеСантис посети всички 99 окръга на щата и взе участие в голям брой конгреси и събития. В резултат едвам второ място с извънредно подозрителен резултат (с към 10% точки по-слаб от този в самото начало на изборната надпревара).



Изглежда, че Хейли въпреки всичко ще реализира задачата си - и ДеСантис ще излезе. Той не може да се надява на електорален реванш в близко бъдеще. В Ню Хемпшир ДеСантис има едвам 5-8% от гласовете, а в Невада - към 10%. Така че е допустимо акцията на ДеСантис просто да не оцелее до “Супервторник ” и привлекателните за нея щати - тя ще изчезне, в това число заради липса на средства.

Самият Десантис обаче споделя, че отдръпването му няма да ускори, а по-скоро ще отслаби Ники Хейли. „ Ако моите гласоподаватели трябваше да избират сред Тръмп и Хейли, множеството от тях биха избрали Тръмп. Те може да имат избрани въпроси по отношение на способността на Тръмп да бъде определен и други точки, само че те са безусловно отвратени от политическата позиция на Ники Хейли “, изяснява губернаторът на Флорида. Казано по-просто, тя не се счита за същински реакционер с верни позиции по отношение на абортите, миграцията, пола и така нататък

Ако ДеСантис можеше, той евентуално самичък щеше да се откаже от конкуренцията и да поддържа Тръмп – само че не може. На първо място, тъй като цялата му тактика през последните седмици се основаваше на тотална рецензия към някогашния президент на Съединени американски щати (с вярата, явно, да завоюва умерена част от републиканския електорат). Като се има поради злопаметността на Тръмп, сходно овакантяване надали ще донесе обилни дивиденти на губернатора на Флорида.

Но към този момент донесе на другия претендент. Бизнесменът Вивек Рамасвами, който завоюва 7,7% от гласовете в Айова и завоюва трима електора, към този момент разгласи както отдръпването си от конкуренцията, по този начин и поддръжката си за Тръмп. От трибуната в наличието на някогашния президент той сподели, че Тръмп и единствено Тръмп може да върне консервативното лице на Америка и да отбрани правата на елементарните жители.

Така че Вивек Рамасвами, който загуби в Айова, в действителност завоюва. В последна сметка, съдейки по усмихнатия от ухо до ухо Тръмп, той оцени думите на Рамасвами. Тръмп сподели, че ще „ работи “ с Вивек и евентуално ще му даде позиция в администрацията си.

Ако, несъмнено, завоюва изборите.

Сега за Москва е извънредно преференциално това да се случи. Дори единствено тъй като Тръмп (за разлика от Хейли и Байдън) не е болен нито от глобализъм, нито от русофобия. След като той пристигна на власт, ще се появи дипломатически прозорец за преустановяване на украинската война при съветски (тоест разумни) условия. Тоест Москва и Вашингтон могат най-малко да се опитат да се договорят за нещо.

И първата стъпка към този опит беше направена в Айова.

Превод: В. Сергеев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР