В САЩ пълна или частична карантина е въведена в 45

...
В САЩ пълна или частична карантина е въведена в 45
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ е в медицинска кома, но още не е в депресия

В Съединени американски щати цялостна или частична карантина е въведена в 45 щата: в следствие епидемията е забавена, обаче по едно и също време с това стартира най-бързото заледяване на икономическата интензивност в американската история.
CNBC оповестява, че за последните три седмици към 22 млн. американци са се записали като безработни: специалисти предсказват двузначни цифри за спад в американската стопанска система за интервала от април до юни.
" Икономиката на Съединени американски щати се намира в здравна кома. Това по-рано не сме го правили. Въпросът е ще можем ли да извадим от нея стопанската система, когато това стане допустимо? ", цитира малкия екран думи на икономиста Джейсън Фурман.
Заради ковид мнозина специалисти предсказаха криза тази година, отбелязва CNBC. Има опасения даже за меланхолия, само че дали това не е пресилване или стопанската система на Съединени американски щати в действителност се намира пред съществени проблеми?
По определение рецесията е интервал на доста намаляване на Брутният вътрешен продукт за няколко финансови тримесечия. При това съгласно специалисти, при установяване на криза не би трябвало да се регистрира единствено Брутният вътрешен продукт, само че и да се означи видимо намаляване на икономическата интензивност в страната в продължение на няколко месеца. Според CNBC, коронавирусът към този момент е довел до появяването на признаци за криза: повишена е безработицата, търговията на дребно за миналия месец е спаднала с 8,7% (най-голямото от януари 1946 г.)
По думите на Джейсън Фурман, към този момент може с убеденост да се приказва, че от март в Съединени американски щати е почнала криза. Икономистът и лауреат на Нобелова награда Джоузеф Щиглиц смята, че рецесията ще продължи най-малко година. Щиглиц отбелязва, че за меланхолия няма общоприето определение, само че понятието се употребява при съществуване на по-дълбоки стопански последици.
Фурман на собствен ред твърди, че в случай че през декември 2021 година безработицата надвиши 15%, то може да се приказва за икономическа меланхолия. Той обаче допуска, че до такава степен няма да се стигне.
CNBC отбелязва, че настоящите стопански прогнози се отличават с избрана степен нерешителност и това може да се изясни с обстоятелството, че сегашният стопански спад няма казус в предишното. Освен това рецесията нормално се заражда в някой от секторите на стопанската система, а в този момент тя е обусловена от рецесия в опазването на здравето. Що се отнася до икономическите последици от пандемията, съгласно Фурман, на стопанската система ще ѝ би трябвало много дълго време за възобновяване.
Има обаче вяра, че следствията от пандемията няма да бъдат тежки като следствията от Великата меланхолия през 1929 година, смята CNBC. За разлика от ония времена, в този момент държавното управление на Съединени американски щати заделя внушителни пакети за помощ на жителите и дребния бизнес. Съществуват още голям брой ограничения, употребявани в Европа, само че не и в Съединени американски щати, като погашение на работни заплати или общонационално обезпечаване на болничните. Щиглиц отбелязва, че американското федерално държавно управление би трябвало интензивно да оказва помощ на щатите от финансова позиция.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 24 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР