В сърцето на английската провинция, във фермата Флауър фарм, цари

...
В сърцето на английската провинция, във фермата Флауър фарм, цари
Коментари Харесай

Коледата под въпрос! Няма кой да коли пуйките на Острова

В сърцето на британската провинция, във фермата " Флауър фарм ", царува паника. Патрик Дийли към момента не разполага с задоволително работна ръка, с цел да достави коледните си пуйки. " Не съм сигурен, че ще мога да наема задоволително личен състав, с цел да мога да свърша нужната работа преди Коледа. Ще бъдем подложени на мощен напън ", изяснява фермерът от Съри пред Агенция Франс Прес, представен отbusiness.dir.bg.

Патрик трябваше към този момент да може да разчита на наличието на 12 сезонни служащи доникъде на декември, които да му оказват помощ да опакова, приготви и достави птиците си преди Коледа. Вече повече от 15 години той набира служащи, пристигнали от Европа. Тази година не е съумял да наеме нито един. Шестстотин бели пуйки го заобикалят, когато влиза в дървената 30-метрова постройка, с цел да ги нахрани.

" Брекзитът е значим фактор, съгласно мен, защото едно от следствията е голяма загуба на работна ръка ", изяснява той.

Брекзитът, който влезе в действие на 1 януари, в този момент затруднява влизането на служащи от Европейския съюз в Обединеното кралство, тъй като към този момент имат потребност от визи.

Изправени пред дефицита на работна ръка в птицевъдния бранш, някои фермери са нараснали броя на оповестените разгласи за набиране на личен състав. Но кандидатурите са извънредно редки.

" Това не е най-привлекателната работа на света. Това е тежка работа, това е земеделие, би трябвало да работите седем дни в седмицата ", споделя Марк Гортън, който отглежда пуйки в Норфолк в Източна Англия и към този момент няма сезонни служащи, до момента в който всяка година наема към 300 - 400.

" Остават ни шест седмици до началото на подготовката на пуйките за коледния базар, а за момента нямаме работна ръка ", прибавя той, очевидно обезпокоен.

Поради неналичието на работна ръка някои фермери бяха принудени да произведат по-малко пуйки тази година и супермаркетите понижиха поръчките си.

" Броят на пуйките е фрапантно понижен. Това е проблем в цялата страна, няма значение дали имате 10 пуйки или 20 000 пуйки, казусът в основата си е същият - има голям дефицит на квалифицирана работна ръка ", споделя Патрик.

Изправени пред тази обстановка, феновете на пуешко поръчват от по-рано. Повечето от 40-те стопанства, обединени в " Асоциацията на пресните пуйки от обичайни ферми ", регистрират доста нарастване на поръчките в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Някои ферми споделят даже, че са получили пет пъти повече поръчки.

Това води и до риск от повишение на цените на пуешкото. " Мисля, че за жалост хората ще станат очевидци на повишаване на цените на продуктите ", предвижда Патрик.

Птицевъдството е бранш на английската стопанска система, за който държавното управление реши да даде 5500 работни визи, годни до 31 декември, с цел да притегли сезонните служащи. Но фермерите се притесняват, че това няма да промени обстановката.

" Дали бих напуснал дома си, страната си, работата си, сигурността си, с цел да дойда да оказа помощ на страна, която ми е споделила, че към този момент не ме желае? Не бих го направил ", разяснява Патрик, съгласно който задграничните служащи към този момент се усещат " нежелани ".

С наближаването на Коледата птицевъдите наподобяват примирени: " Ще би трябвало да убедя хората, които работят за мен, че ще би трябвало да работим по 18-19 часа дневно, вместо по 16 ", изяснява Патрик.

Секторът на птицевъдството е един от най-засегнатите от неналичието на работна ръка. Но той надалеч не е единственият. С наближаването на сезона на празниците, производителите на елхи, свинско и магазините за играчки също се притесняват, че няма да могат да отговорят на търсенето заради неналичието на личен състав и на водачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР