В съответствие с предоставената компетентност общината подпомага изпълнението на функциите

...
В съответствие с предоставената компетентност общината подпомага изпълнението на функциите
Коментари Харесай

Система за телемедицина подобрява обслужването на жителите в община Септември

В сходство с предоставената подготвеност общината подкрепя осъществяването на функционалностите на кмета на Община Септември и Общински съвет – Септември в областта на:

1. Ефективно и ефикасно придобиване, ръководство и предписание с общинското имущество при съблюдаване на закона, включително и надзор върху процеса на ръководство на общинската благосъстоятелност и надзор върху активността на комерсиалните сдружения с общинското имущество и с общинско присъединяване.

2. Активно, транспарантно и оправдано ръководство на общинските финанси.

3. Усъвършенстване на системата и административните структури за събиране на локални налози и такси.

4. Съвременно ръководство и развиване на общинския жилищен фонд.

5. Създаване и поддържане на устойчива инфраструктурна транспортна система и градска подвижност.

6. Създаване на модерна среда за развиване на децата и учениците в институциите от общинската просветителна мрежа.

7. Оптимизиране и адаптиране на общинското опазване на здравето към актуалните условия.

8. Реализиране на общинската политика за развиване на културната активност.

9. Усъвършенстване въз основата и развиване на спорта, отдиха и туризма.

10. Въвеждане и развиване на повече нови, съвременни обществени действия и услуги на територията на общината.

12. Опазване на околната среда и рационално потребление на зелената система и естествените запаси.

13. Осигуряване на публичен ред, отбрана на популацията при рецесии, бедствия и повреди, поддържане на мобилизационна подготвеност.

14. Подобряване и рационализиране на системата за административно обслужване на жителите и бизнеса.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Доставка на устройства и програмен продукт за даване на отдалечени здравни и обществени услуги, по отношение на осъществяване на контракт по Проект №BG05M9OP001-2.002-0277 „ Независим живот в община Септември” по Процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ №BG05M9OP001-2.002 „ Независим живот” по предпочитана ос 2 „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване”

Възложител : Община Септември

Изпълнител : Контракс АД

Локации : Община Септември

Стартиране/приключване на плана: октомври 2016 година, действителна употреба през 2017 година

Бюджет на плана: 141 950 лева

Категория: Местна власт

Основни бизнес провокации

В Община Септември има 15 обитаеми места – 2 града и 13 села с общо население 25 794 поданици. Голяма част от живеещите в селата са възрастни хора, които имат здравословни проблеми, хронични болести и надлежно потребност от мониторинг на положението. За персоналните лекари, които обслужват обитаемоте места, е мъчно да обезпечат ежедневни грижи и наблюдаване. Използването на персонални асистенти за по-тежко болните поданици също не обезпечава нужната здравна консултация и грижа.

Ето за какво, концепцията за решение в региона на телемедицината е извънредно удачна и е спечелила финансиране по програмата „ Независим живот “

Реализирането на плана за даване на отдалечени здравни и обществени услуги цели освен поддръжка на нуждаещите се от наблюдаване хора в риск, само че и поддръжка на хората, които се грижат за тях – членове на фамилията и експерти. Подкрепящата технология дава опция за балансиране на натоварването на помагащите и време за разтоварването им от стрес и висока степен на отговорност.

Стъпки за осъществяване на плана:

Кампания за показване не плана и събиране на лист с искащи да се включат;

Прецизиране на описите с искащи от специфична комисия;

Изграждане на звено в Общината с работещи в него експерти, които да правят мониторинга;

Доставка и разпределение на устройствата за отдалечен мониторинг на съответните консуматори от списъка;

Разработка на централизирана система за приемане на информация за осъществени измервания от другите медицински уреди;

Интегриране на всички съставни елементи на системата;

Обучение на консуматори – медицински лица и асистенти;

Извършване на действителен мониторинг на положението и събиране на данни в Системата.



ИТ решение

Изграденото решение обгръща характерни процеси, сменени от отдалечени дейности, в това число:

Посещение на място при пациента от здравен експерт или асистент;

Извършване на измервания със профилирани медицински уреди;

Следене за надхвърляне границите на референтни стойности;

Уведомяване на близки или медицински лица;

Съхранение историята на измерванията за всеки пациент (този развой не е съществувал преди внедряването на системата).

Системата е осъществена като облачна услуга – употребява се лицензирана компания за отдаване чартърен на облачно пространство.

Използвани са технологии с отворен код. Операционната система е Debian Linux за облачното решение и Raspberry Pi Linux (Raspbian) за предаване на информация от измервателните устройства. Езикът за разработка е PHP, а системата за ръководство на база данни - Mongo DB. Системата е отворена за интеграция с други ИТ решения, само че в границите на плана такава не е осъществена.

Решението на „ КОНТРАКС “ за телемедицина в община Септември е построена от следните детайли – облачна система и система от хардуерни съставни елементи, като тези две самостоятелни системи работят дружно за реализиране задачите на плана.
Telehealth облачна система – разрешава едновременното, непрекъснато и отдалечено наблюдаване и записване на разнообразни витални индикатори на голям брой пациенти.
Облачната система дава нужните интерфейси за записване и предпазване на данните с витални индикатори, дава отговор за тяхното надеждно предпазване и ги пресъздава по подобаващ метод за лекарите и асистентите. Следят се отклонения от референтни стойности на измерваните индикатори и има опция за изпращане на известия посредством СМС и мейл към помощник и близки на пациента.

Системата е налична 24 часа дневно, 7 дни в седмицата. Гарантирана е сигурността на данните и попречване на неоторизиран достъп. Достъпът до системата се реализира единствено чрез предпазени канали и протоколи. Комуникацията с хардуерните съставни елементи също се реализира посредством предпазена връзка. Системата е налична от разнообразни устройства — компютър, преносим компютър, таблет, смарт телефон и под разнообразни браузъри и операционни системи. Потребителският интерфейс разрешава комфортното потребление на системата на устройства с разнообразни по мярка екрани и е с адаптивен дизайн за другите типове резолюции.

2. Специализирани хардуерни устройства:

a. Устройства за трансфер на данни (GATEWAY)

b. Електронни апарати за премерване на кръвно налягане с Bluetooth

c. Пръстови пулсоксиметри с Bluetooth

d. Кутии за банкет на медикаменти с тревога

e. Апарати за премерване на кръвна захар с Bluetooth

f. Термометри с Bluetooth

g. Телекеър аларми

Броят на потребителите ползващи новаторската отдалечена услуга „ Телекеър “ е 80. Системата „ Телекеър “ се състои от: стационарно устройство, което разполага с високоговорител и микрофон; портативен предавател, който може да се употребява на всички места в дома. Когато клиентът натисне бутона на персоналната тревога, екипът на Центъра получава сигнала в центъра за услуги, прави оценка сигнала съгласно самостоятелен протокол на клиента и дава отговор в сходство с потребностите на клиента и утвърждения протокол. В взаимозависимост от съответната обстановка по-нататъшните дейности се поемат от родственици, съседи или от локалните служби – спешна помощ и други

Освен това при обособените консуматори е налична композиция от устройства за наблюдаване на съществени витални индикатори - кръвно налягане, кръвна захар, равнища на О2 в кръвта, тегло и други, апарат за автоматизирано разпределение и алармиране за банкет на медикаменти, предписани от доктор. Иновативната технология дава опция на потребителите да получат доста по-бързо нужната реакция при утежняване на здравословното им положение без значение, че нямат близки, които да се грижат за тях. Тя им дава самостоятелност и успокоение, че ще получат грижа в спешна обстановка.

Ефект от ИТ решението

Ползите от системата са сложни и основават условия да се усъвършенства здравното обслужване и да се подсигурява навременна здравна помощ на популацията в дребните обитаеми места. С въвеждането ѝ се понижават разноските за превоз на жителите на общината и се редуцира времето за даването на здравни услуги на жителите. От друга страна, се усъвършенства качеството на здравното обслужване на популацията и се следи регулярно положението на хронично болните пациенти.

„ Аз и брачният партньор ми използваме записващи устройства за премерване на кръвно налягане, температурата и кръвната захар вкъщи, изяснява Гергана Бажлекова от гр. Септември. - Лесно се научихме сами да измерваме кръвното с електронния уред с помощта на предоставените правила, изписани едно след друго. При най-малкия проблем се обаждам в Центъра и постоянно идват да ни оказват помощ. Дано не се постанова да използваме инсталираната у нас тревога. Изказваме признателност на целия екип по плана и им пожелаваме здраве и постоянно да топлят сърцата на нас, пенсионерите “, написа в писмото на Бажлекова до Центъра в Септември.

Дамян Пенков, консуматор на системата от с. Симеоновец, община Септември, също е удовлетворен от услугата. „ Като консуматор на плана в къщи имам инсталиран дребен компютър с електронен уред за премерване на кръвно налягане и тревога.... Когато има отклонения в резултатите, незабавно звъни телефонът. Много се веселя, че има такава услуга и такива положителни хора да се грижат за нас “, прибавя Дамян.

Потенциал за развиване

Решението може да се надгради и разшири. Възможно е да се изградят още центрове за мониторинг, както и да се включат спомагателен брой пациенти. Предвидена е опция за прибавяне на безграничен брой други типове измервателни устройства.

Разработеното по плана решение може да се внедри непосредствено в други общини, частни медицински центрове или неправителствени организации.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР