В санкционния списък на Европейския съюз, изготвен заради агресията срещу

...
В санкционния списък на Европейския съюз, изготвен заради агресията срещу
Коментари Харесай

DW: Как олигархът Дерипаска изпадна от черния списък на ЕС заради войната в Украйна



В санкционния лист на Европейския съюз, направен поради експанзията против Украйна, са включени 675 съветски олигарси. Според информация на немското проверяващо телевизионно предаване „ Контрасти " и седмичника „ Ди Цайт “ в първичния вид на листата със глобените лица е участвал и олигархът Олег Дерипаска, само че след това очевидно е бил изваден оттова. В същото време той е огромен акционер във значима съветска оръжейна компания.

Има ли Европа особено отношение към милиардера Олег Дерипаска?

Отпадането на Дерипаска от листата със наказания е необяснимо за мнозина наблюдаващи. Руският олигарх забогатява главно от бизнес с алуминий. Експертът по тематиката за Русия от Института за външна политика и сигурност Янис Клуге е безапелационен, че Дерипаска е бил привързан с съветската външна политика в последните години. „ Той беше основна част от системата на Путин “, разяснява Клуге.

Олег Дерипаска е сериозен акционер в съветския авто производител ГАЗ, който единствено допреди дни работеше взаимно с Фолксваген, както и с други огромни компании. Но компанията е и производител на оръжие с дълги обичаи в тази сфера.

Танкове за войната на Путин

Сред машините, създавани от ГАЗ, е БТР-80, която съветската пехота употребява във войната против Украйна. Друга сходна машина, част от армейския инвентар на Москва, е и „ Тигър “. Военният специалист Густав Гресел твърди, че заводите на ГАЗ са „ гръбнакът “ на съветската войска и споделя, че Дерипаска е „ дирек на тази война “ поради приноса на компанията му.

Руският милиардер беше глобен от Съединени американски щати още през 2018 година. Тези дни Англия също го сложи в санкционния си лист. Обяснението на Лондон е, че той е спечелил пари от връзките си с Кремъл и има близки връзки с други играчи, застрашаващи независимостта на Украйна. Въпреки това, неговото име не фигурираше в разширения лист за европейските наказания, който беше разгласен тези дни.

Кой извади Дерипаска от листата?

" Мистерия е по какъв начин той е липсващ оттова ", съобщи върховен чиновник на Европейски Съюз пред предаването „ Контрасти “. Европейската комисия не пожела да разяснява случая с обяснението, че разискванията са конфиденциални. Нито немската външна министърка, нито други европейски дипломати и политици пожелаха да разкрият повече детайлности.

Правителството във Виена акцентира, че няма право да разгласява информация за санкционния лист, който беше от Европейски Съюз. Самият олигарх също отхвърля да дава отговор на въпроси.

Кой печели от държавния капитализъм?

Дерипаска разполага с изключително мощни връзки в Австрия. Чрез съветска холдингова компания той управлява съвсем една трета от „ Щрабаг “ – най-важната строителна компания в страната. Според списание „ Форбс “ съветският милиардер е вложил 30 млн. $ в първокласен хотел в обичания му ски курорт в алпийската страна. Разследването на „ Контрасти “ твърди, че въпросният хотел в този момент е благосъстоятелност на братовчед на руснака посредством мрежа от шест австрийски, кипърски и съветски холдингови компании.

Според дипломатически източник на „ Контрасти “ Германия е предложила Дерипаска да бъде подложен на наказания. Миналата седмица самият предприемач насочи в своя канал в Телеграм следния апел: „ Необходимо е да приключим с целия този държавен капитализъм. “ Повече от цинично е, че той подлага на критика същата система, която трансформира олигарсите като него в милиардери.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР