В Съединените щати има по-голям недостиг на лекарства от всякога,

...
В Съединените щати има по-голям недостиг на лекарства от всякога,
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства достига рекордно високи нива в САЩ

В Съединените щати има по-голям дефицит на медикаменти от всеки път, заяви Си Ен Ен.


Това демонстрират данни на Американското сдружение на систематичните фармацевти и Службата за информация за медикаментите към Университета на Юта.

За първи път организациите стартират да наблюдават дефицита на медикаменти през 2001 година Преди това казусът е достигал своя връх през 2014 година, когато е имало деен дефицит на 320 медикаменти. През последвалото десетилетие равнищата са неуверени, само че от 2021 година насам се следи устойчива наклонност към повишение - в този момент, през първите три месеца на 2024 година, броя доближава рекордните 323 медикаменти.

" Отдавна е време да се постави завършек на дефицита ", написа Пол Абрамовиц, основен изпълнителен шеф на Американското сдружение на систематичните фармацевти в опазването на здравето, в обява в блога си.

" Всички класове медикаменти са уязвими от дефицит ", споделя той. Някои от най-обезпокоителните дефицити са свързани с генерични стерилни инжекционни медикаменти, в това число медикаменти за химиотерапия на рака и медикаменти за незабавна помощ, съхранявани в болничните колички и процедурните пространства. Продължаващият народен дефицит на медикаменти за лекуване на синдрома на недостиг на вниманието/хиперактивност също остава съществено предизвикателство за лекарите и пациентите.

Наред с 32-те медикаменти за химиотерапия, които постоянно липсват, петте категории медикаменти с максимален дефицит включват стимулатори на централната нервна система, антимикробни средства, хормонални сътрудници и интравенозни течности.

Базата данни за дефицит на медикаменти се основава на доброволни отчети от практикуващи лекари, пациенти и други лица, които се удостоверяват от производителите. Този лист постоянно включва повече медикаменти от броя, който се смята за дефицит от Американската администрация по храните и медикаментите, защото отразява по-широко влияние върху доставчиците и пациентите.

Според държавните данни междинният дефицит на медикаменти продължава към година и половина. Според разбор на консултантската компания IQVIA повече от половината от случаите не престават повече от две години. А средностатистическият дефицит визира най-малко половин милион пациенти, доста от които са възрастни хора.

В основата са проблеми, свързани с производството и качеството, като да вземем за пример пропуски във веригата за доставки и преустановяване на производството.

Здравното министерство на Съединени американски щати разгласява бяла книга, в която са изложени оферти за политики за понижаване на уязвимостта. Сред основните рекомендации са съдействие с производители и лечебни заведения, което има за цел да обезпечи бистрота на пазара на медикаменти и да подтиква вложенията в устойчиви и разнородни вериги за доставки.

Но Американското сдружение на систематичните фармацевти в опазването на здравето има " съществени опасения " във връзка с някои елементи от това предложение, по-специално финансовите наказания за лечебните заведения, които не разполагат с нужните запаси, с цел да се оправят с казуса.

" Всички знаем, че ръководството не е задоволително и не е стабилно решение на задълбочаващата се рецесия. Предстои доста работа на федерално равнище, с цел да се отстранят първопричините ", акцентира Абрамовиц. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР