Нов тип измама в интернет. Хакери изпращат фалшиви имейли и

...
Нов тип измама в интернет. Хакери изпращат фалшиви имейли и
Коментари Харесай

Нови измами в интернет: Хакери пращат фалшиви СМС-и, за да крадат дебитни карти

Нов вид машинация в интернет. Хакери изпращат подправени имейли и SMS-и в опит да източат персонални данни или информация за кредитни или дебитни карти. В рамките на последните две седмици голям брой консуматори в интернет алармират, че са получили SMS, който желае от тях да последват хипервръзка, с цел да получат някакъв тип премия или пратка, ориентирана до тях без знанието им. Ако потребителят последва линка и вкара данните, те елементарно могат да бъдат откраднати и с тях да бъде злоупотребено, предизвестяват специалистите, заяви по NOVA NEWS.

Подателят на известието може да е чужд номер или имейл, само че може да бъде и подправен профил на държавна институция.

Дара е на 13 години и като част от цифровото потомство Z потреблението на новите технологии на ежедневна база не ѝ е непознато. Поради тази причина се усъмнява, когато получава недоверчив SMS.

„ Пишеха, че имам пратка, която е пристигнала, само че има доста малко информация за адреса. И желаеха да си дам адреса, само че аз в действителност нищо не бях поръчвала. И се усъмних и за това питах майка ми дали тя е поръчвала нещо ”, сподели Дара.

Без да желае Дара се трансформирала в цел на интернет измамници, които се целят в хора на всякаква възраст. Но това не я тормози, защото за нея тактиките им са много обикновени.

„ Това се случва непрекъснато и не е нещо ново. Но да и в учебно заведение са ни говорили и майка ми ми е казвала, а и то се случва непрекъснато ”, сподели момичето. Дара не се е хванала на измамата, за разлика от мнозина.

„ Хората, когато получат подозрителен имейл, си споделят - " Аха, това е машинация ". Обаче като е SMS се връзват. А ти в SMS можеш да сложиш същия линк като в имейл ”, сподели специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

„ Тези измами са от вида „ обществено инженерство “ – измамниците се пробват да злоупотребят с твоето доверие или непоглеждане на детайлите. Има най-различни вектори, през които може да се нападна. Най-известният е  „ фишинг “, да вземем за пример, да получиш фишинг имейл. Друг е така наречен „ смишинг “ – който идва от SMS. Трети подобен вектор е „ вишинг “ – гласов “, уточни специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

Линковете във фишинг SMS-ите имат за цел да ви накарат да издадете на измамниците вашите потребителско име и ключова дума като ви препращат към подправен уебсайт.

„ Ролята му е да бъде средство, в което ти да си въведеш данните, те да отидат при хакера и той да ги употребява в законния уебсайт ”, изясни етичният хакер Симеон Нгуен. 

Често подправените уеб сайтове са реплика на уеб страниците на държавни институции или компании за банкови услуги. По този метод измамниците получават достъп до профила и постоянно до парите ви.

„ Проблемът е, че се вършат доста елементарно. Има такива принадлежности в интернет и даже дете, следвайки 3-4 лесни стъпки, може да направи копие на всеки уебсайт ”, изясни Нгуен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР