Всички сме виждали онези безконечни опашки пред магазините, когато на

...
Всички сме виждали онези безконечни опашки пред магазините, когато на
Коментари Харесай

Вдъхновение за модата

Всички сме виждали тези безконечни опашки пред магазините, когато на пазара се появи нов артикул от обичаната марка. Или даже да не е обичана - от някоя нашумяла, комерсиална, съвременна марка. Макар сходни феномени от ден на ден да са в предишното поради онлайн-търговията, към момента елементарно можем да си представим върволицата от хора, които са подготвени да жертват часове от времето си, единствено и единствено с цел да се снабдят с скъпата за тях движимост. Когато приказваме за спорт - елементарно можем да дадем образец, който да е задоволително понятен и за най-младото потомство.

Една от най-могъщите компании в промишлеността за спортни дрехи трансформира името на Майкъл Джордан и в синоним на сполучлив фешън артикул, откакто силуетът му гордо " стои " върху стотици хиляди от маратонките на марката.

Въздушния обаче надалеч не е единственият или първият, който е привличал вниманието на спортните колоси при облеклата. Ще върнем лентата съществено обратно, с цел да разберем за какво друга от най-популярните марки в международен мащаб и съперник на тази, която промотира Джордан, взема решение да трансформира в собствен знак Стан Смит. Кой обаче е Стан Смит и за какво мустакът му става толкоз прочут?

Като дребен е детенце, което гони топката край кортовете в Пасадена, Калифорния, по този начин наречения болбой. Сами разбирате - ще си приказваме за тенис. Стан става експерт през 1969 година (въпреки че се занимава с този спорт много по-отдавна), а при започване на 70-те непросто нашумява в тенис-средите, а ги превзема изцяло. Смит печели две трофеи от Големи Шлем - през 1971 е над всички на Откритото състезание на Съединените Щати, а година по-късно победи на Свещената трева в Лондон на Уимбълдън.

На двойки също жъне триумфи, откакто стига до общо 11 финала в шампионати от Голямата Четворка, печелейки пет от тях. През 2005 година попада в ранглиста за 40-те най-хубави тенисисти въобще в историята на играта. И макар тези си безусловни триумфи, евентуално множеството хора ще възкликнат, когато чуят неговото име: " Ама това не беше ли обувка?! ".

Споменатият от мен нагоре колос в промишлеността взема решение по концепция на един от синовете на основателите на компанията - Хорст Даслер - да сътвори обувка в средата на 60-те години, която да е от кожа и да е особено предопределена за тенис.

Първоначално от компанията се стопират на французина Робер Айе, който при започване на 60-те е известен в страната си след мощни изяви на Ролан Гарос. Лошото е, че Айе не е задоволително прочут отвън Стария континент, тъй като тогава въпреки всичко информацията не се популяризира със скоростта на светлината като в наши дни, а от компанията неистово желаят да пробият на американския пазар.

Славата на Смит към този момент е почнала да набира скорост и по този начин се взима решение на маратонките да се появи лицето на американския тенисист. По това време Стан тъкмо е спечелил трофеи от Големия Шлем и е водещата ракета на Съединените Щати. Тогава той подписва контракт, който се оказва извънредно предвидлив, тъй като продължава да му носи финансови средства и до ден сегашен, когато той към този момент е съвсем на 80 години.

Първоначално въпреки всичко от концерна подхождат по-предпазливо и не бързат с опитите и до 1978-а година на езика на маратонката може да се види портрет на американеца с изписано името на френския му сътрудник Айе. Моделът обаче се харесва толкоз доста на публиката и на хората, които даже са отвън средите на тениса, че от компанията бързо вземат решение да усилят както производството, по този начин и рекламата на продукта си.

Вероятно се досещате за тези бели маратонки със зелен кант и ухилен човек с мустак, който гордо краси езика й. Да, това е мустакатият Стан Смит. Разбира се, маратонките от дълго време са напуснали рамките на тениса и даже са знак на градската мода и просвета, като още преди началото на 90-те години на предишния век са продадени над 20 милиона чифта. През 2014 от компанията доста умно пуснаха модела още веднъж на пазара и потребителите го одобриха извънредно задушевно, като към този момент е много мъчно да се пресметна какъв брой тъкмо хора са отделили от средствата си, с цел да носят модела " Стан Смит ".

Самата маратонка непрекъснато попада и в ранглисти, които подреждат най-хубавите спортни обувки, пускани на пазара в миналото, като тук приказваме за сложни " качества " - улеснение, визия, цена, оценка на клиента. Между другото - самата обувка надалеч не е толкоз подобаваща за тенис, каквото е било нейното предопределение първоначално. С други думи - не очаквайте да видите изявените тенисисти в наши дни с сходна обувка на крайници си, даже да са сключили контракт със същата компания, която ги създава.

Това обаче надали вълнува изключително доста симпатичния Стан Смит, чието възприятие наложително би трябвало да бъде регистрирано. Заглавието на неговата автобиография е " Някои хора си мислят, че съм обувка ".

Автор: Стефан Георгиев, Българска национална телевизия



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР