В съда няма място антибългарският Хелзинкски комитет. В това е

...
В съда няма място антибългарският Хелзинкски комитет. В това е
Коментари Харесай

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

В съда няма място антибългарският Хелзинкски комитет. В това е безапелационен евродепутатът и претендент за кмет на София от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. В студиото на Нова телевизия той разяснява решението на съда за освобождение на Джок Полфрийман като политическо и незаслужено. Самият Джамбазки отхвърли той да се меси в правосъдната система с позициите си. " Виждам единствено едно незаслужено решение " и " парадокс, който българската правосъдна система от дълго време не познава ". Според Джамбазки арбитър Калпакчиев и хората към него са политически пристрастни и тяхното място не е в съда, а БХК " заплаща отбраната на всеки един дегенерат ".

Политика на тази организация е, който убие българин, да си остане на независимост ", съобщи Джамбазки и опълчи позицията на Вътрешна македонска революционна организация, която била поредна и е че убийците би трябвало да бъдат в пандиза. Според Джамбазки цялата активност на БХК в България е нелепа и неправилна, защото те пазят на всички места разграждането на националното съмосъзнание. Като образци той уточни " навирането им " при разискванията на Истанбулската спогодба, миграцията, гейпарадите.

Според арбитър Емил Дечев, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите, обаче в решението на съда се показва на едно само място БХК с тяхната позитивна оценка, която дава на Джок Полфрийман. Не е пренебрегнато мнението на затворническата администрация. Крайната оценка за Джок Полфрийман е негативна. Проучили сме освен тези осем страници, само че и цялото му досие. БХК дава позитивна характерност на арестувания, изяснява той.

Според Емил Дечев има доста спекулации и делото по предварително освобождение на Джок Полфрийман се употребява в предизборната акция. Съдия Дечев съобщи, че няма законова възбрана в Наказателно-процесуален кодекс, която да твърди, че не може огромният излишък от неизтърпяно наказване да пречи един човек да бъде предварително освободен. Освен предварителното освобождение не анулира присъдата.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов също в студиото на БиТиВи също отхвърли Българският хелзинкски комитет да е изиграл съществена роля за предварителното освобождение.

" Решението на българския съд да се стигне до условно предварително освобождение е 8 страници и детайлно изследва доста въпроси. Българският хелзинкски комитет не е най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението на българския съд доста детайлно слага въпроса по кое време третираме един пандизчия като осъден, което а фундаментален проблем във всички тези избрания на апелативните съдилища ", разяснява Ангелов. По думите му казусът на Полфрийман не е казус и изключение и като образци уточни случаи с по 7, 5 и 4 години излишък от присъда и предварително освободени.

Вчера от БХК излязоха с позиция във връзка многочислените изказвания към случая. От БХК показват, че в цялата си история като се изключи един-единствен случай, БХК не е взел участие в наказателни производства на страната на обвинените. Когато организацията ни е представлявала страни в такива производства, това е ставало по предписание на страната на потърпевшите лица. Положително мнение в съда по случая Полфрийман е подадено не от името на БХК, а от името на ръководителя Красимир Кънев, който е декларирал принадлежността си към организацията. " В мнението се визира извънредно и единствено активността на Българското затворническо съдружие за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов ръководител. То не разяснява поправянето на ограничения от независимост — въпрос, по който господин Кънев не е способен да изкаже мнение ", се декларира в мнението на БХК, от където показват и че сходни мнения са честа процедура на БХК както в България, по този начин и в чужбина. По съответното дело има мнения и на Българската православна черква и на едно протестантско изповедание, само че българското общество не е научило за тях.

От БХК изричат почитание към скръбта на фамилията на жертвата Андрей Монов, само че не биха желали да влизат в спор с човек, воден от неутешима тъга и яд. От комитета обаче изясняват документа за платена такса за регистрация на Българското затворническо съдружие като компромат, че това е нормална своя активност за правата на лишените от независимост. От БХК отхвърлят изказванията за корист с компенсации и че заплащат квартирата на Джок Полфрийман.

От БХК напомнят още веднъж, че за премията им " Човек на годината " номинациите не се вършат от тях, а от външни лица. През 2015 година номинацията на Полфрийман бе направена от австралийска гражданка и засягаше извънредно неговата активност в Българското затворническо съдружие за рехабилитация. Основната преценка за допустимостта на тези номинации е обвързвана с съответната правозащитна активност на номинираното лице или организация и единствено в лимитирана степен визира тяхното минало, показват от БХК и напомнят, че все пак персоналната номинация на Джок Полфрийман беше оттеглена и измежду номинациите остана единствено тази на Българското затворническо съдружие за рехабилитация.

От БХК показват и своето безпокойствие, че решението на Софийски апелативен съд се употребява с неприкрита политическа цел.

" Изцяло неприемливи са и хулите, обидите и заканите против членовете на правосъдния състав, които отиват до там, да обиден техните фамилии. Подобни офанзиви отиват оттатък допустимото рационално разискване и рецензия на едно правосъдно решение и подронват интегритета на правосъдната власт в България, налагайки императивите на уличното правораздаване. Озадачени сме от бездействието — в тази тревожна обстановка, на Висшия правосъден съвет, чиято съществена роля е точно отбраната на независимостта и интегритета на правосъдната власт в нашата страна. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР