В руската кухня има много пироги с кръгла форма –

...
В руската кухня има много пироги с кръгла форма –
Коментари Харесай

Императрица Екатерина II e обожавала този пирог с пилешко

В съветската кухня има доста пироги с кръгла форма – самун, кокошарник. Един от тях – колобов – е известен през XVI-XVIII век.

Императрица Екатерина II загатва колобовия пирог като ястие за нагостяване в нейната комедия на нравите от 1772 година „Приемната на знатния болярин“. Особеност на пирога е методът на подготвяне на бутер тесто – всеки пласт се разточва с телешка мехлем.

Василий Левшин в кулинарната книга „Руска кухня“ (1816 г.) разказва следната рецепта: „Когато тестото е много намазано (с мас), направете от него кръговиден пирог… със следния заряд: говеждото месо нарежете на едро, прибавете доста лук и подправете с черен пипер; запържете в говежда мехлем и нарежете на доста ситно. Напълнете пирога с този заряд, направете похлупак от същото тесто, налейте месния бульон или сложете парче лед; покрийте и защипете, след което опечете в тава в загрята фурна.

Името на пирога „колобов“ е обвързвано с думите „колобок“ и „кулебяка“ – значи кръговиден самун. Думата „колоб“ се среща в документи от XVI век, само че през XIX век тя е излязла от приложимост, отстъпвайки място на думата „колобок“.

Сега рецептата за тесто с телешка лой на практика не се употребява от съветските кулинари, тъй че ще споделим по-лека версия на пирога колобок от основния готвач на ресторант „Ухват“ Виктор Белей.  Ресторант „Ухват“
Съставки за 1-2 порции:
За палачинките (12 броя):
Вода – 250 млМляко – 200 млЯйце – 4 брРастително масло – 70 млЗахар – 35 грСол – 2 грБрашно – 150 гр
За пълнежа:
Пилешки бут – 300-400грМасло – 600 грПечурки – 70грЛук – 70 грРастително масло за пържене
За пирога:
Бутер тесто – 2 кораМляко – 30 млЯйце – 1 бр.
Кремообразен соев сос със зеленчуци:
Чесън – 30 грМагданоз – 30 грСтар лук – 30 грВино – 100 млСоев сос -100 млСметана – 1лЗелено масло за декорацияПриготвяне:
 Ресторант „Ухват“

За палачинките смесете водата, топлото мляко, яйцата и растителното масло в купа, разбъркайте с бъркалка до гладкост. След това последователно прибавете сместа от брашно, захар, сол. Трябва да получите течно тесто, от което да изпечете тънки палачинки.

Поперчете шунката, посолете я, залейте я с масло и я оставете да къкри за 35 минути при 170°C.

Извадете пилето от фурната, отстранете месото от костите, разкъсайте на части.

Гъбите и лукът се нарязват на дребни кубчета, запържват се в растително масло и се прибавя задушеното пиле.

Разпределете бутер тестото, плънката за печене, поставете палачинката от горната страна, прибавете още веднъж плънката и покрийте с бутер тесто.

За яйчената глазура разбийте леко млякото и яйцето и намажете пирога. Извадете го след 10 минути и намажете още веднъж със сместа. Печете 15 минути на 180°C.

За соса обелете и нарежете на ситно зеленчуците, запържете в олио и залейте с бяло вино, до момента в който се изпари. След това прибавете сметаната и соевия сос.

За сервиране изсипете соса в паница и поставете пирога в нея, гарнирайте със зелено масло.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР