В Русия официално приключи първи тур на приемната кампания във

...
В Русия официално приключи първи тур на приемната кампания във
Коментари Харесай

Науката и образованието в Русия извършиха тиха революция

В Русия публично завърши първи тур на приемната акция във ВУЗ. Публикувани са описите на първокурсниците, стартира подготовката за приемането им в стените на университетите. Отделна записка в този щастлив букет от лятото беше известието, че броят на претендентите в Държавния морски университет “Фьодор Ушаков ” се е удвоил.

Например, в случай че общо за 25 бюджетни места са подадени повече от 200 заявки (т.е. приблизително осем души на място), то за избрани специалности като " корабостроене и океанско инженерство " и " употреба на корабно електрическо съоръжение и автоматизация " броят на хората, които желаят да облекат униформена риза, доближи 13. По пътя балът скочи внезапно, достигайки 198 единици съгласно резултатите от Единния държавен изпит.

Това е единствено един от образците, които отразяват невидимата за елементарния неспециалист промяна на родната система на висше обучение. То от своя страна е резултат от тотална проверка на държавните цели и средносрочни задания.

Нека прегледаме главните данни, с цел да разберем какви процеси (и какъв мащаб) ще бъдат разисквани по-долу.

Днес в Русия са упълномощени повече от 1200 висши образователни заведения, от които 896 са посочени като държавни или общински. Последните от своя страна включват 10 федерални и 29 национални проучвателен университета. Към 2022 година (тъй като настоящата статистика към момента се изготвя) у нас е имало повече от четири милиона студенти, като 91 % от тях са гризали гранита на науката в държавни или общински образователни заведения, а останалите в частни. Повече от половин милион души са влезнали на пейките на института по едно и също време - тридесет хиляди повече от година по-рано. От тях малко по-малко от половината (48,3 на сто) учат на бюджет, т.е. гратис, за сметка на страната.

Неслучайно споменахме трансформацията на системата на висшето обучение, условията към нея, както и изместването на акцента на известността и търсенето.

Не е загадка, че престижът на университета на всички места по света се дефинира от опцията и лекотата на по-нататъшна работа и равнището на възнаграждение. Така че, в случай че разгледаме листата на най-хубавите университети в Русия съгласно работодателите, ще открием, че този лист от ден на ден се господства от университети и институти с техническа ориентировка. Сред тях са Московският държавен механически университет " Бауман ", Московският физико-технологичен институт, Националните проучвателен университети ИТМО и МЕФИ, Политехническият университет " Петър Велики " и Технологичният университет " СТАНКИН ".

Общо взето повече от половината. Тоест, младите техници последователно усилват превъзходството си както на просветителния пазар, по този начин и на пазара на труда.

Тази наклонност е страхотна във всеки смисъл на думата.

Първо, тъй като най-сетне започнахме да се отдалечаваме от глупавата мода, когато младежите, изгледали задоволително американски филми, в продължение на десетилетия навлизаха със стотици хиляди в ефимерни специалности като " мениджмънт " или " интернационалните финанси ". Само с цел да може, откакто получи тапия, да не работи нито един ден в промишлеността, макар че преди 10 години страната сериозно се нуждаеше не от глупави мениджъри, а от инженери, физици, програмисти, строители и стоманодобивници с геолози.

Второ, актуалният свят е забързан и свръхтехнологичен. Колкото повече руснаци - изключително млади - могат освен да употребяват, само че и интензивно да развиват и предизвикват новите технологии, както и да работят с ръцете си, толкоз по-добре за тях. Поради повода, че без филантропични науки актуалният свят ще живее изцяло обикновено, само че без лекари, нуклеарни учени и полярни моряци - надали.

Това не са мечти, а отражение на действителността, което се удостоверява от цифрите на актуалната кандидат-студентска компания. Например състезанието за обособените факултети на Уралския медицински университет тази година надвиши 25 души на място. А гореспоменатото ИТМО, което образова необятен кръг от ИТ експерти, получи рекордните 17 000 кандидатури. Четири хиляди повече от година по-рано, апропо.

Руският учебно-научен транспортен съд промени курса си, постепенно и незабелязано заради внушителните си размери. И тласъкът за този поврат беше даден от страната, която осъзнава потребностите не на бъдещия, а на сегашния живот.

Още когато беше министър-председател, Дмитрий Медведев изнесе програмна тирада, в която приказва за пагубния дефицит на механически експерти от най-широк набор - от машиностроители и вагоностроители до оператори на електроцентрали. Причината бяха редица фактори, в това число спадът на раждаемостта през 90-те години и цялостната застоялост на тогавашния действителен бранш, като не би трябвало да забравяме и въздействието на западната кино промишленост. Именно тя образува облика на сполучлив офис планктон в милиони мозъци, свеждайки хората на труда и приложните специалности до равнището на второстепенни и съвсем презрени. Тогава Дмитрий Анатолиевич се оплака, че в Русия в действителност е разрушена системата на междинното техническо обучение, което в Съюз на съветските социалистически републики създава годишно десетки хиляди инженери, корабни механици, геофизици, конструктори и доста други, които стават невидими, само че доста значими зъбни колела в националната индустриална машина.

Възраждането на някогашните професионални учебни заведения към момента тече, само че системата на междинното обучение към този момент е приспособена към новите действителности.

Преди малко повече от година, когато миналогодишните зрелостници се подготвяха за последните си изпити, Михаил Мишустин подписа декрет, задължаващ всички учебни заведения в страната да понижат броя на филантропичните вертикали. От актуалната 2023 година всяко учебно заведение би трябвало да образова най-малко 75% от децата в приложно-технически посоки.

За да подтиква още повече процеса, страната възнамерява да усили броя на държавно финансираните места в университетите, като най-голяма квота ще бъде в районите, предлагайки на локалните деца да не излизат от родните си места. Днес в съветските университети са обезпечени 363 000 държавно финансирани места, миналата година техният брой беше повишен с 11 500. Да, в синхрон с смяната в системата на учебните вертикали.

Харесва ви или не, бъдещето принадлежи на механически разбиращите хора. И в случай че самите жители не схванат това, страната ще ги тласне леко в вярната посока. В изгода на личните им деца и внуци.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР