В Русия обаче процесите са още по-рано изразени, тъй като

...
В Русия обаче процесите са още по-рано изразени, тъй като
Коментари Харесай

Велик Народ: Български Благородници Дърпат Конците В Руската Империя През Вековете!

В Русия обаче процесите са още по-рано изразени, защото след края на Волжка България и Казан стотици български аристократически  родове се вливат в структурите на оформящата се мощна Руска империя.

Големият другар на България, професор Алфред Халиков, гордеещ се с българския си етнически генезис българо-татарски и съветски историк и археолог, заслужил активист на науката на Татарстан, създател на над 40 монографии и над 600 публикации, е посветил голяма част от творчеството си на удивителния факт, че над 500 известни съветски семейства от интелектуалния хайлайф на Русия са от български генезис.

Според него още надалеч преди разгрома на българските страни, „ културните, икономическите и матримониалните (брачни) връзки сред българи и руси са съществували, развивали са се и не са прекъсвали даже в най-тежките времена на руско-българските взаимоотношения ”.

 Изследователката Татяна Ярулина Ал-Булгапи сочи като „ значим аспект на културната доминация на нашите прародители над Русия множеството българи в придворието на съветските князе ”.

Ние няма да се стопираме на висшия ешелон, в който имаме такива образци като този, че Светослав Първи, именуван „ родословец на съветските князе ”, е наследник на българката Олга (Елена), че дамата на Андрей Боголюбски е българка и прочие Ще разгледаме интелектуалния хайлайф на Русия.

Сериозни откриватели като В. Татишчев и С. Веселовски потвърдиха всеобщи заселвания на български родове през ХIII век в Руската империя. Казански феодали стават основоположници на съветски дворянски родове в Рус и Литва. Процесът става изключително всеобщ след 25-те войни на Русия против Казан от 1461 до 1552 години. Русия копира всичко, даже и ненадмината цитадела Кремен (Кремлин) на Казан. Смаяни от хубостта й, съветски князе молят волжски българи да построят същата цитадела и в Москва. Така се ражда Кремъл . За да не остане противник, казанския Кремен е срутен до основи.

Голяма част от съветското чиновничество, твърди Алфред Халиков, е образувано от българи. След завладяването на Казан, в Москва единствено през  1547 година се заселват 76 български князе и мурзи (по-дребни благородници). Четири години по-късно техният брой нараства до над 500. Според откривателя Перетякович с последната кралица на Казан Сююмбике през 1551 година в Русия идват 168 князе и мурзи. За качеството на българските благородници недвусмислено приказва фактът, че тия българи са назначавани основно на дипломатически, военни, правосъдни и финансови длъжности.

Първите съветски дипломати в Полша, Италия, Дания, Англия, Холандия, Турция и Персия са били българи.

„ Волжските българи – твърди Татяна Ал-Булгари – са били цивилизационният катализатор за прилежащите нации ”. Руските семейства са изключително плодороден чист източник за проучвания. Те са с изключително закостенял темперамент заради ред стекли се исторически особености на живота в Русия.

Обособяването на семействата на популацията порядъчно е изостанало в съпоставяне със Западна Европа и България. Дори през 1897 година се оказва след преброяването на популацията, че 75 % от съветските жители, изключително измежду селското население, нямат семейства. Самоличността се доказвала, в случай че е належащо, не с закрепени документи, а с по този начин наричани улични семейства или с имената на известни съседи. Придобиването на семейства е дълъг развой и приключва едвам при руската власт, когато се прави всеобща паспортизация през декември 1932 – януари 1933 година.

Фамилии имали на първо място дворянските родове и всичко може би е почнало под въздействие на вливането на българската аристокрация в съветския хайлайф. Документирано е, че през 1555 година се приказва за „ държавно потекло ” и паспортизация на знатните семейства. Българските семейства радикално се разграничават от обичайно съветските. Последните са нормално или на географски симптом, или търговско-стопански, или въз основата на прякори.



Боляри - Иван Билибин

Внимателен разбор може би ще покаже, че българските родове надалеч надвишават цифрата, посочена от професор Халиков, тъй като в Русия има още ред особености, едната от които е, че семействата на противозаконните деца на дворяните се записват кратко, да вземем за пример от Галицин става Лицин, от Корсаков се получава Саков и така нататък Не е маловажна и друга специфичност – църковните чиновници нямали семейства, доста видни търговци – също.

Тук ще се спрем на някои съветски семейства с български родови корени – единствено 30 от общо 500. Шокиращите мнения читателят може да си прави самичък.

АЛАБИНИ – съгласно Веселовски от „ алаба ”, остаряла българска дума, означаваща награден.

АХМАТОВИ – дворяни от 1582 година, преселници от Казан, от „ ахмат ” – възхваляван.

БАЛАКИРЕВИ – в Литва от ХIV век. Освен фамозния шут Балакирев, има и прочут композитор.

БАРАКОВ – от „ барак ” – рошаво куче – дворяни от ХV век в Литва и Твер.

БЕРДЯЕВИ – от „ берди ” – подарен, дворяни край Смолянск. Учени, философи.

БИЧУРИНИ – тази фамилия е трансформирана в МИЧУРИНИ, от „ бай чура ” – богат богатир.

БУЛГАКОВИ – от „ булгак ” – горделив човек.

БУНИНИ – Прокуда Бунин, изселник от Казан, от този жанр е Иван Бунин, притежател на Нобелова премия за литература.

ГОДУНОВИ – семейството в прочут смисъл е противоречива, генезис - от „ годун ” – необмислен човек.

ГОГОЛ – от „ гогул ” – синя птица, преселници и в Полша, начало в Новгород 1459 година

ГОЛИЦИНИ – родоначалникът Борис Голицин от Казан бил кандидат за съветския престол. От семейството има доста учени, сенатори, военни.

ДЕРЖАВИНИ – от Казан.

ЕЛЦИНИ – от „ елч ” – тръбач, дворяни от ХVI век.

ЖДАНОВИ – от „ видждан ” – набожен маниак. Заселили се в Русия по времето на Димитър Донски.

КОРСАКОВИ – основоположник Корсак, преселил се в Литва в края на ХIV век, от „ корсак ” – степен кон. Композитори, учени, военни.

КОЧУБЕЙ – князе, Василий Кочубей, сподвижник на Петър І – от „ коч ” и „ бей ” – скигнически бей (княз).

КУПРИНИ – в автобиографията си писателят А.И. Куприн написа, че прадедите му произлизат от град Наровчат.

КУТУЗОВИ – от „ кутуз ” – раздразним, вманиачен.

НАГИ – съветска фамилия, български князе от Казан. Да си спомня някой героя от Унгарската гражданска война от 1956 Имре Наги (?)

РАХМАНИНОВИ – от „ рахман ” – милосърден, доста публикувана фамилия в античен Казан. От тази фамилия е композиторът Сергей Рахманинов.

СУВОРОВИ – воини от ХV век, дворяни в Бежецк и Кашин, от „ сувор ” – конник. Легендата, че основоположник е шведът Сувор, преселил се в Русия през 1662 година, е небивалица.

ТИМИРЯЗЕВИ – Тимиряз се преселва през 1403 година, с цел да служи на Великия княз Василий Димитриевич. От „ тимир я з ” – стоманен боец.

ТУРГЕНЕВИ – съветски дворяни от ХVI век, преселили се родоначалници още през 1440 година. От „ турген ” – избистрен, самоуверен. Писателят Тургенев е от този жанр.

ТУХАЧЕВСКИ – от „ тухачи ” – знаменосец.

УЛЯНОВИ – семейството е много публикувана, води началото си от „ улан ” – левент, момък, конник.

УШАКОВИ – покръстени при Юрий и Роман, минали на киевска работа, от „ ушак ” – малък, невисок човек. ХРУШЧОВИ – първите преселници имали и семеен герб, заселили се в Тулския уезд.

ШЕРЕМЕТИЕВИ – доста знатна съветска фамилия, графове, князе. Според А. А Зимин началото слага Андрей Кобъла, преселил се през ХIII век при Александър Невски. Според Баксанов произходът е от българо-чувашката дума „ шеремет ” – злощастник, несретник.

ШУКЛИНИ – ШУКШИНИ – дворяни от 1628 година, преселили се в Рус евентуално през 1455 година. От „ шукля ” – красиви мигли. /Desant.net
Tags: ОЩЕ ПРОРОЧЕСТВАМИСТЕРИИНЛОизвънземниКОНСПИРАЦИИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР