В Русе пристигна новата линейка за бебета, която беше купена

...
В Русе пристигна новата линейка за бебета, която беше купена
Коментари Харесай

Русе получи нова линейка от кампанията Капачки за бъдеще

В Русе дойде новата кола за спешна помощ за бебета, която беше купена с помощта на акцията „ Капачки за бъдеще ". Тя ще е разполагаем 24 часа, седем дни седмично и ще обслужва най-малките пациенти освен в Русе, само че и в областите Силистра и Разград.

125 недоносени бебета са се родили тази година в Русе. За да бъдат някои от тях незабавно превозени без риск до други здравни заведения в страната до момента се постановяваше наличните коли за спешна помощ да бъдат оборудвани с спомагателна инсталация и кувьоз.

Това към този момент не е належащо, тъй като новият профилиран автомобил от „ Капачки за бъдеще " с изключение на с кувьоз разполага с кислородни бутилки, респиратор и даже антивибрационна платформа, а по преценка на медицинския екип родителят ще може да съпровожда детето си. 250 хиляди кг пластмасови капачки бяха събрани тази година, с цел да бъде закупена модерната кола за спешна помощ. Тя е създадена в България, а здравната й инсталация е с европейски документ.

Освен майка на две дребни момчета, Николета Атанасова е създател на фамилен блог. Здравето на бебетата, неналичието на детска болница и кола за спешна помощ в Русе са най-обсъжданите тематики.

" Трябва да се реагира в границите на минути от време на време. Изпадам в суматоха и смут всякога, когато би трябвало да диря педиатър, който да се отзове. Една такава кола за спешна помощ ще е от огромно значение, тъй като тя ще е предопределена единствено за нашите деца и ще откликва единствено и само на техните потребности ", съобщи Николета Атанасова.

С всяка минала година броят на прибързано родените бебета се усилва.

" Нашите недоносени деца наложително се карат до София, прави се скрининг на очичките ", сподели Иван Иванов изп. шеф на УМБАЛ „ Канев ".

" Качественият превоз и качествената първична реанимация е от извънредно значение за живота и здравето на тези бебета. А бързината е преди всичко, когато има дете в тежко положение ", добави Лилия Георгиева, неонатолог.

Неонатологичното поделение в Русе ще образова специфичен екип по какъв начин да транспортира бебетата в рисково положение с новата кола за спешна помощ.

" Дали ще можем да бъдем съответни да транспортираме деца от района това на този стадий не мога да ви го подсигурявам, … тъй като е обвързвано с доста повече хора, а не разполагаме с толкоз лекари. Но подсигурявам, че децата, които имат потребност да бъдат лекувани при нас,…ще бъдат превозени с тази кола за спешна помощ ", съобщи Иван Иванов, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Канев ".

Досега акцията „ Капачки за бъдеще " е помогнала на 36 лечебни заведения в страната с кувьози и здравна инсталация.

" Разраствайки се акцията, в този момент съумяваме да дарим към този момент трета кола за спешна помощ. Някой ден хеликоптер, детска болница и най-после ще приключим автомагистрала " Хемус " и ще стигаме до Русе доста по-бързо ", разяснява Лазар Радков уредник на акция „ Капачки за бъдеще ".

„ Вярвам, че с тази идея ще бъдат избавени още доста деца, дано да продължаваме да събираме капачки и да ги пускаме в обозначените места ", съобщи Николета Атанасова.

Следващата стъпка е закупуването на четвърта кола за спешна помощ с парите от рециклираните капачки.

Автор: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР