В рубриката Гласът на Dariknews.bg днес разговаряме с д-р Рада

...
В рубриката Гласът на Dariknews.bg днес разговаряме с д-р Рада
Коментари Харесай

Д-р Рада Прокопова: COVID може да обостри болести, към които имаме предразположение

В рубриката " Гласът на Dariknews.bg " през днешния ден беседваме с доктор Рада Прокопова за имунизациите против ковид, лекуването и вероятните затруднения след преболедуване.

Тя е водещ кардиолог и шеф на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни заболявания на болница „ Света Анна ", лекувала е пациенти със болести на сърдечно-съдовата система и Коронавирус.

Д-р Прокопова бе и една от първите имунизирани против ковид още на 27 декември.

За имунизациите, страничните прояви и упованията

Д-р Прокопова е получила и втората доза от имунизацията на 18 януари. При реимунизацията са се появили леки странични резултати, които не са били по-различни от предстоящите.

Тя не е взимала по-специални ограничения за предотвратяване от разболяване, само че предложи в този временен интервал да бъдат лимитирани контактите оптимално.

" В понеделник получих втората доза. Не беше толкоз тежко, какъв брой хората може би си мислят, че е. Но както си написа, при втората доза има някакви странични дейности, повече в сравнение с при първата. При първата съвсем никой от нищо не се е оплаквал, при втората е като миниразболяване, само че минава в границите на 10 часа и сега никой от нищо не се оплаква. Аз имах малко температура и болки в мускулите, сътрудници се оплакаха от изнемощялост. Болките в мускулите може би са най-характерни ", уточни тя.

Д-р Прокопова описа, че двама от сътрудниците й са се разболели сред двете дози от имунизацията. При тях болестта е протекло доста по-леко и без затруднения. По думите й това, че те са болни, не е спънка да получат и втората доза от имунизацията, когато към този момент са добре.

Тя посочи, че самата тя не е имала преди имунизацията антитела, само че 10-15 дни след втората доза ще се изследва.

Кардиологът уточни, че в „ Света Анна " огромна част от медиците, които нямат антитела, са към този момент имунизирани и се гледа позитивно на имунизацията.

„ Нагласата е мощно позитивна, не съм срещнала опозиция нито очевидна, нито загадка от медицински сестри, санитари или други експерти. Вероятно това, което ние дружно видяхме за тези месеци в болничното заведение, е задоволително извънредно и ужасно, с цел да знаем какво може да чака един човек, болен от ковид. Познанието по въпроса, а не незнанието би трябвало да е водещо. Не смятам за подходящо хора без здравно обучение и то профилирано, да дават каквито и да е насоки във връзка с вредата или изгодата от имунизация. Това би било в интерес на цялото общество. В последна сметка всеки разумен би трябвало да потърси помощ от експерт, когато има някакъв проблем. Никой рационален човек не си лежи под колата да си я оправя, а я води на автомонтьор. Нали по този начин? Разумът и интелигентността изискват да се съобразяваме с хората, които имат задоволително съображение да имат мнение ", акцентира тя./

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР