В рубриката Човекът“ в изданието на Нашият ден“ бяха представени

...
В рубриката Човекът“ в изданието на Нашият ден“ бяха представени
Коментари Харесай

Делян Момчилов и Стен Дамянов – откривателите на някои незаслужено забравени българи

В рубриката „ Човекът “ в изданието на „ Нашият ден “ бяха показани създателят на напълно скоро излязлата книга „ Българите! Забравените достижения “ Делян Момчилов и илюстраторът Станислав Дамянов.
Нямат богати биографии, защото са напълно млади, не са пропътували стотици хиляди километри и не са откриватели на новаторски технологии… Но са хора с фикция и авантюристичен дух, което ги е предиздвикало няколко години поред да работят върху биографиите на към 50 българи от нашата история – съгласно тях, несправедливо забравени от поколенията. В книгата става въпрос за хора със забележителни достижения в науката, изкуството, стопанската система.
Изданието включва разкази за откривателя на Lactobacillus bulgaricus доктор Стамен Григоров, на основоположника на българското кино Васил Гендов, на пътешественици, просветители, банкери и художници, които през днешния ден даже не загатваме.

Какво е предиздвикало един млад икономист и експерт във високите технологии като Делян да се рови из архивите – най-много разказите на роднините му за старите и уважавани софиянци от началото и средата на 20 век. А възпитаникът на НАТФИЗ Станислав Дамянов, за приятелите си – Стен, се е заинтересувал от тематиките на Делян и се е присъединил в приключението „ Българите! Забравените достижения “ със своите занимателни анимационни портрети на забравените българи.
От сборника може да се разбере за живота на богатия габровец Пенчо Семов, за банкера на хъшовете Димитър Горов, за пътешественика капитан Георги Георгиев и други…
В книгата са разказани 11 български дами с не по-малки достижения – пътешественичките Анка Ламбрева и Люба Кутинчева, майката на Иван Вазов Съба Вазова и още ред други…
Дали двамата младежи мислят да продължат тази поредност от забравени достижения на българи – да, ще продължат с изследванията, освен в обществените мрежи, само че и в библиотеки и архиви.
Дали не би било допустимо точно по този метод да се учат известните българи в учебните заведения? Тогава несъмнено историята ще се хареса на някои тийнеджъри, които ненавиждат да учат наизуст дати, събития и обстоятелства и несъмнено биха възприели по-свежия, илюстративен метод да се срещнат със строителите на историята ни – се питат Делян Момчилов и Стен Дамянов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР