В резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от

...
В резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от
Коментари Харесай

Срив на риболова по Дунав заради човешката дейност

В резултат на човешката активност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския район. Това е довело до срив на риболова по Дунав, оповестяват от WWF България.

В предишното към 65% от улова на риба в някои сектори на реката се е падал на дивия шаран, само че след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, типът бързо става сериозно заплашен („ Червената книга “ от 1981 г.).

На 2 февруари честваме Световния ден на влажните зони, с цел да отбележим значимата им роля за хората и планетата. Влажните и заливни зони способстват в доста връзки за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица обществени и стопански изгоди.

Сред най-значимите са предпазването от наводнения и обезпечаването на чиста вода. В тях се съхраняват огромни количества въглерод, което ги прави извънредно значими за попречване на измененията в климата. Също по този начин, те обезпечават храна, дървен материал и биомаса, способстват за развиването на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдаване на птици, лов на риба, ветроходство.

Влажните зони са дом на стотици типове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР