В редовната си тримесечна икономическа прогноза БНБ предвижда растежът на

...
В редовната си тримесечна икономическа прогноза БНБ предвижда растежът на
Коментари Харесай

БНБ очаква почти нулев ръст на БВП през 2023 г.

В постоянната си тримесечна икономическа прогноза Българска народна банка планува растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на България да се забави до 2,8 на 100 през 2022 година и до 0,1 на 100 през 2023 година, оповестява Централната банка.

Годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се планува да възлезе на 14,9 на 100 в края на 2022 година, и въпреки и темпът на повишаване на ХИПЦ да се забави до 4,1 на 100 в края на 2023 година, приблизително за годината инфлацията ще остане висока (7,6 на сто).

В края на 2024 година е допустимо в допълнение закъснение на инфлацията до 3,4 на 100, считат специалистите на Българска народна банка.

Фактор за поддръжка на икономическата интензивност през 2023 година е предстоящото асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност.

През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,4 на 100.

За по-ниския напредък на икономическата интензивност през 2022 година ще способстват намаляването на експорт и забавянето на растежа на частното ползване поради инфлацията. Тази динамичност ще бъде единствено отчасти обезщетена от упования по-силен напредък на държавното ползване, както и от значителното струпване на ресурси в стопанската система отново поради инфлацията и несигурността в световните вериги за доставки.

Прогнозата на Българска народна банка за съществени макроикономически индикатори е направена към 30 септември и се основава на допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 9 септември. Продължаването и ескалацията на войната в Украйна основава по-голяма от нормалната неустановеност в плануваните стойности на покозателите, чиято динамичност е мощно повлияна от заложените в прогнозата механически допускания.

В базисния сюжет на прогнозата не са включени отрицателни резултати върху българската стопанска система, които биха зародили вследствие на възможен дефицит на природен газ в страната.

В прогнозата не се регистрира евентуалното въздействие на политическата неустановеност в България върху икономическата интензивност и инфлацията. 

В Българска народна банка чакат външното търсене на български артикули и услуги да регистрира напредък с 2,9 на 100 през 2022 година, последван от спад от 0,1 на 100 през 2023 година и възобновяване на растежа до 4,1 на 100 през 2024 година

Цените на суровините на интернационалните пазари не престават да се характеризират с високи съмнения, като включените в допусканията цени на фючърсни контракти дават знаци, че при множеството първични материали те ще останат трайно над равнищата си от 2021 година, считат в Централната банка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР