В разговор по въпроси на вътрешната и външната политика на

...
В разговор по въпроси на вътрешната и външната политика на
Коментари Харесай

Австрийският вицеканцлер се дистанцира от своето правителство за Шенген

В диалог по въпроси на вътрешната и външната политика на Австрия с представители на Съюза на интернационалната преса Коглер съобщи за Българска телеграфна агенция, че той, както и президентът на страната Александър Ван дер Белен (бивш водач на Партията на зелените), не споделя мнението на своите съдружни сътрудници - федералния канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

В един глас, основните фигури на австрийското държавно управление - Нехамер, Карнер и външният министър Александър Шаленберг, се изричат срещу разширението на Шенген, като твърдят, че казусът не е в България и Румъния, а в самата зона, свободна от гранични инспекции, която, съгласно тях, е в рецесия. 

По-рано през днешния ден, след среща във Виена с българския вицепремиер и външен министър Мария Габриел, Шаленберг сподели, че България се " движи в вярната посока " за присъединение в Шенген. Според него обаче има доста провокации в Шенгенското пространство, защото доста от страните връщат назад граничния си надзор. По думите му България би трябвало да постави още старания в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е персонално ориентирано към България или Румъния.

За своето мнение те имат своите аргументи да са срещу, добави Коглер, имайки поради кацлера и вътрешния министър, като се аргументират с броя на мигрантите и с преобладаващия % от тях, които идват в Австрия, без да са били регистрирани.

" Това е по този начин, само че като се има пред тип, че огромната част идва от Унгария, то тогава би трябвало да желаеме да извадим Унгария от Шенген ", продължи политикът формалната логичност. " Но ние не желаеме това. Аз бих предложил Австрия да изостави своята позиция на отменяне на разширението. Федералният президент и аз сме на мнение, че вредата за Австрия е по-голяма, когато продължаваме да стопираме разширението. Подкрепям присъединението на България и Румъния, в случай че там контролът действа по-добре, в сравнение с в Унгария, откъдето е огромният поток ", добави той.

Коглер акцентира, че по границата на България и Румъния би трябвало да се вземат спомагателни ограничения. По българската граница към този момент работи пилотен план, това приказва в интерес на тезата, че разширението би трябвало да се предприеме.

" Ще вършим което зависи от нас с цел да реализираме пробив ", изрази убеденост Коглер. Необходимо е също Европейски Съюз да форсира, опрости и уеднакви процедурите за даване на леговище на мигрантите, съобщи той. " На процедура е мъчно да се обединят човечност и ред, само че виждам че има късмет ", приключи оптимистично вицеканцлерът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР