В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси,

...
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси,
Коментари Харесай

Зима, подсладена с манов мед

В разгара на зимния сезон и измежду настъпление от вируси, на нас все по-често ни се постанова да мислим за здравето си. Опитваме се да предотвратим заболяванията с повече витамини, хранителни добавки, имуностимулатори; познати и непознати артикули, всичките „ естествени ”, само че основани от фармацията. Истината е, че всички тези „ естествени ” артикули или витамини на хапчета се намират в храната ни и тя също има отношение към нашата имунна система.

Като щерка на пчелар, няма по какъв начин да не отдам почетно място на меда и по-точно на мановия балсам. Пчелните артикули са с потвърден лековит резултат от хилядолетия обратно. Меда, пчелния прашец и млечице съдържат всички нужни за индивида хранителни субстанции: въглехидрати, масти, белтъци, витамини и минерални соли. Биологичната им полезност обаче се дължи на богатото наличие на ензими, аминокиселини, витамини, антибиотици, хормони и други – елементарно усвоими от организма и играещи роля на естествени лекарства. Най-познат и елементарен за потребление за нас е медът. Още отпреди 3500 години в египетски папируси той се предлага за лекуване на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни болести. В днешно време ние го използваме сполучливо и за болести на дихателната система, кожата, сърцето, нервите и други

Медът е високоенергиен артикул, състоящ се от 95% въглехидрати. Лечебният му резултат идва от неговите съставки: захари, ензими, антибиотици, аминокиселини, флавоноиди, витамини, минерали и други, както и от комплексното им влияние върху организма.
Получаването на този възвишен артикул изисква съвършена организация от кошера. Успоредно с визията ни по какъв начин пчелите събират прашец от цветята, съществуват и такива, които събират мана и създават така наречен манов мед. Маната е сладка течност по листата на дъба или жълъдите, която се отделя благодарение на листните въшки. Мъглата, влажното и топло време спомагат да се поразтвори този сок и пчелите да го съберат. Като удобен регион, в се създава най-вече подобен тип мед.

В съпоставяне с нектарния мед, Мановият е по-тъмен на цвят, с ниско наличие на вода и по-гъст. Той се характеризира с по-голям брой свободни аминокиселини и от пет до девет пъти повече минерални субстанции. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са съвсем в същото съответствие, както в кръвта на индивида. Той съдържа глюкоза и левулоза, които са безусловно нужни за естествените функционалности на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, в сравнение с в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и други Той се предлага на спортисти, служащи и при всички действия, свързани с физическо натоварване, за попречване на мускулната тресчица и умората. Като доставя на организма огромно количество елементарно усвоими калории, мановият мед е прелестна храна за децата, за хората, които се възвръщат след боледуване. Също по този начин има противовъзпалително и диуретично деяние. Поради високото наличие на микроелементи той е подобаващ за заболели от анемия. Използва се за горни дихателни пътища – кашлица и бронхити. Укрепва сърдечния мускул, подтиква кръвообращението, защищава от кръвоизливи в мозъка. Усилва имунната система, употребява се за профилактика и лекуване на вирусни грипни инфекции.

В устрема си да се храним по-здравословно, меда също усили своето приложение. Като сурогат на захарта той навлезе в доста предписания за сладкиши. Не би трябвало да забравяме обаче, че при високо термична обработка, медът губи своите потребни свойства и витамини. За да го използваме пълноценно, ние не би трябвало да го разтваряме във вряла течност или да го разтапяме в случай че естествено е кристализирал.

За да се възползваме от лековитите свойства на меда и в същото време да му се любуваме предлагам да го включим в всекидневието си. Зимният сезон с изключение на, че има най – доста потребност от мед е и най – подобаващ за него. Какво по-подходящо време за чаша чай и манов мед. Не бъдете отегчени от тривиалната рецепта. На пазара има извънредно многообразие от типове зелени, екзотични и плодови чайове, с изключение на познатите ни билки. Така, че експериментирайте с усета си. Прясно изцеден лимон, подсладен с мед ни сервира прелестно благоуханен и витаминозен коктейл. Медът, изключително мановия подхожда като усет на доста фрешове. Чаша прясно мляко с мед, с изключение на топла вкусна напитка, която успокоява гърлото ще успокои нервите ви и е желана преди сън. А в случай че не пиете постоянно чайове, мляко и фреш, подменете захарта в кафето. Лично на мен доста ми подхожда кафе, подсладено с малко манов мед (без разтворимото кафе, с него усета е кисел).
Е, в случай че сте привикнали да мислите, че зимата постоянно е люта, то време е да я опитате подсладена!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР