В разгара на предизборната кампания Лиляна Павлова дойде в Пловдив

...
В разгара на предизборната кампания Лиляна Павлова дойде в Пловдив
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: БСП мина в антиевропейската писта

В разгара на предизборната акция Лиляна Павлова пристигна в Пловдив за втората вечер на Фестивала на светлините. „ Сигурна съм, че ще бъде ужасно шоу “, сподели пред „ Марица “ поставената на седмо място в листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.

Тя напомни, че първото издание на Фестивала на светлините, което се провежда със съдействието на Еврокомисията и Европарламента, бе в София предходната година по време на Българското председателство. Павлова се срещна с жители и предприемачи, обиколи Цар-Симеоновата градина и беседва с гласоподаватели пред шатрата на ГЕРБ на Главната.

Г-жо Павлова, по какво тази предизборна акция за Европейския парламент се отличава от предходните?

Тази акция се отличава по няколко неща. Първо, по принцип на европейските избори няма висока изборна интензивност. Затова едно от провокациите, които стоят пред нас, е да мотивираме хората да гласоподават. Другото по-различно е, че за нашите съществени съперници тази акция не е борба, в която да излезем и да изложим своите стратегии, политики, хрумвания по образован метод.

Трябва да кажем кое е особеното и кое е общото, защо ще се борим и защо ще се обединим в общи надпартийни дела. Вместо това против нас се води нападателна акция, ориентирана към събаряне на държавното управление от власт, което няма нищо общо с европейските избори.

Води се компроматна война по всевъзможен начин, сили и способи - официална и неофициална. Кампанията ми се коства много по-радикална. Това също е предизвикателство, тъй като ние се опитваме да водим положителна, доброжелателна акция.

Също да бъдем търпеливи и смирени, тъй като считаме, че това е верният път. Да бъдем сред хората, да чуем техните проблеми, тъй като европейските политики им се костват отдалечени. Понякога им се коства, че те не въздействат върху всекидневието им. Трябва да преведем политиките на Европейски Съюз на понятен език и да разбираем за какво са значими. Както и какво можем да създадем, в случай че ни изберат.

Борисов и Цветанов формулираха като една от дилемите на акцията битката с популизма, който набира мощ.

Това е проблем, който не касае единствено нас. На общоевропейско равнище крайният шовинизъм и тежкият популизъм са съвременни. Той е огромна опасност за Европа. Дават се странни обещания. Едва ли не се слагат под подозрение единността, стабилността и главните правила, върху които стои Европа. Важно е през днешния ден да бъдем по-единни от всеки път.

Когато стартира да се постанова тезата, че надали не би трябвало да има повече национални държавни управления и по-суверенни страни, се пропуща нещо доста значимо - единствено в случай че сме единни, можем да решаваме проблеми, които една страна сама не може да реши. Дали става дума за битката с тероризма, или за казуса с миграцията, климатичните промени, конкурентоспособността на европейската стопанска система. Ако Европейски Съюз не е мощен стопански индивид, няма да може да устои на мощните съперници в лицето на Америка и Китай.

В същото време ние желаеме да запазим младежите, да понижим младежката безработица и да създадем 5 млн. нови работни места на европейско равнище. Това става с единение и сближение. Така че всички сходни тези са разрушителни и могат да доведат до доста сериозна рецесия.

На първите евроизбори през 2007 година тогавашният министър председател Станишев обясняваше, че Българска социалистическа партия е единствената проевропейска партия. Виждаме през днешния ден, че на „ Позитано “ 20 са разграничени сред Европа и Русия, до момента в който обичайните десни партии са в насипно положение. Изглежда, европейската писта остана единствено за ГЕРБ.

Наблюдаваме процесите вляво със страдание. Защото Българска социалистическа партия в действителност беше проевропейска партия, от каквато България се нуждае. Както човешкото тяло, и страната се нуждае от ляв и от десен крайник.

Стабилната левица и стабилната десница са значими. Виждаме в левицата крайни антиевропейски течения. В листата на Българска социалистическа партия има хора, които са за излизане от Европейски Съюз, въпреки и да са на малко по-задни места.

Листата е метод да премерим пулса на левицата, а пулсът им е антиевропейски и антисистемен. Едно приказват у нас, друго гласоподават в Европарламента. Дали ще им замразят участието в ПЕС, не е от такова значение за нас, само че това е рисково за България. Предстоят значими диспути и решения на общоевропейско ниво и ние би трябвало да имаме сътрудник, с който да реализираме общи национални цели и да наложим избрани позиции.

И е рисково, в случай че нямаме сътрудник вляво. С грозната акция, която водят с обиди и компромати, дали си дават сметка, че на идващия ден след вота ще би трябвало да работят отново с нас. Или те просто отиват да громят страната и да петнят името на България. Искат да ни бъдат спрени еврофондовете и да бъде снето цялото доверие от нас. Не мога да допускам, че българи могат да тръгнат по този метод против страната си.

Някои социологически организации дават преднина на Българска социалистическа партия. Това тормози ли ви?

Има изследвания, които дават преднина на тях, и такива, които дават преднина на нас. Рано е да се каже. Нека да не се замерваме с цифри, тъй като доста зависи коя организация е провела проучването. Зависи и от настройките на хората, които се трансформират в последния миг. Така че аз все пак се надявам, че разсъдъкът на хората ще надделее.

Присъствието на Румен Гечев в листата би трябвало да подсети на всички българи, че левицата желае да прати в Европа индивида, който банкрутира българската стопанска система и страната през 1996-97 година Надявам се, че българите нямат къса памет и ще си спомнят какво им се случи през Виденовата зима със същите остарели муцуни, които са и в тази листа.

Ние може да не сме безгрешни, само че когато има проблем, си поемаме отговорността. Където би трябвало - с оставки, където би трябвало - взимаме ограничения и предлагаме решения. Надявам се в действителност хората да не се поддадат на тази агитация, а тя е доста мощна.

Имате ли особено обръщение към пловдивчани?

Имах доста забавни срещи в района с жителите и с бизнеса, със строители и с хора на улицата. Пловдив е доста специфичен район. Той е образецът, към който се стремим да придвижим да вземем за пример Северозапада. Пловдив е страхотна композиция - обучение, разрастващ се бизнес и вложители, които отварят нови работни места, а също и поддръжка от страната, която основава инфраструктурата. Това е вярната формула за триумф на Пловдив.

Сега е времето да надградим достиженията - Пловдив е „ стопански тигър “, тъй като притегля бизнеса. Регионът има потребност от създаване на допълваща инфраструктура. Другото е модерното вложение посредством финансови принадлежности и финансов инженеринг. Трябва да заложи също на високи технологии и нововъведения, тъй като тук има капацитет. Те дават опция не просто за повече работни места, само че и те да са високоплатени.

Понеже Пловдив няма да има собствен представител в Европарламента, аз съм подготвена да бъда вашият европейски народен представител и да пазя вашите ползи в Европа и да отворя собствен офис в града, в случай че бъда определена.

Малко събития от Европредседателството се организираха в Пловдив през 2018 година Какъв е отзвукът измежду европейските политици и медии за Европейската столица на културата?

Официалните събития на Председателството бяха в София, тъй като такова бе решението от съображения за сигурност. Имахме съпътстващи събития, в това число и в Пловдив. Имаше специфични визити на най-високо равнище в бранш „ Отбрана “. Членовете на КОРЕПЕР (Комитета на непрекъснатите представители) посетиха града.

Благодарение на Пловдив успяхме да разпространяваме най-ценното от нашата история, просвета, археология, обичаи и това беше неповторима опция. Градът ви беше мощно презентиран по време на цялото председателство и доста делегации го посетиха. Отзвукът, в това число и в задграничните медии, беше страховит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР