В разгара на мащабна контраофанзива, с която Украйна се оптива

...
В разгара на мащабна контраофанзива, с която Украйна се оптива
Коментари Харесай

Оръжия и зърно: Залогът в Полша е голям. Готви се за избори

В разгара на огромна контраатака, с която Украйна се оптива да си върне контрола върху окупираните от Русия региони, Полша разгласи, че стопира доставките на оръжия за Украйна.

Варшава е една от първите, които оказаха цялостна поддръжка на Киев от началото на войната.

Маршрутът през страната е основен за доставките на оръжия и помощи за Украйна. Около 90% от западната помощ и оръжия за Киев минават точно през Полша, това е и главният път на бежанците от войната.

Сега обаче страната разгласи, че повече няма да доставя с оръжия Киев.

Решението на Варшава идва на фона на разногласието за украинското зърно, до момента в който страната тече предизборна акция. Изборите там са на 15 октомври, а ръководещата партия " Право и правдивост " се бори за трети мандат.

Официалната причина, която Варшава уточни е, че сега въоръжава личната си войска.

„ Повече няма да доставяме Украйна с оръжия, тъй като сега въоръжаваме Полша с по-модерна военна техника, “ съобщи министър-председателят на Полша Матеус Моравецки в изявление за полската телевизия Polsat в отговор на въпрос дали Варшава ще продължи да поддържа Киев макар разногласието за износа на украинско зърно.

Все отново той изясни, че държавното управление няма „ никакво желание да рискува сигурността на Украйна “ и няма да попречва оръжейните доставки от други страни, които минават през военния център в град Жешов и уточни, че Полша също печели от таксите за преноса.

Засега няма реакция от Киев.

През последните седмици напрежението сред двете страни нараства. На 15 септември изтече краткотрайната възбрана за импорт на зърно от Украйна в пет страни, измежду които и Полша. Правителството там обаче разгласи, че ще продължи възбраната за страната си.

Спорът за зърното стартира, откакто Русия се отдръпна от зърнената договорка и по този метод затвори главните черноморски транспортни коридори. Това принуди Украйна да търси различни сухопътни направления.

Това докара до по-големи количества украинска продукция в Европа и провокира недоволството на земеделци от общността. Така Европейска комисия наложи краткотрайна възбрана за импорт на украинско зърно за пет страни, измежду които и България.

Правителството в София позволи вноса ден преди Европейска комисия да вземе същото решение. Това в страната и докара до краткотрайно заледяване на вноса на слънчоглед от Украйна, до момента в който страните дефинират квоти.

Самата Украйна също съобщи, че Преди това обаче заплаши с каузи Словакия, Унгария и Полша, които вкараха лични забрани за импорт в прорез с общата позиция на Европейски Съюз.

За разлика от България, трите страни имат сухопътни граници с Украйна.

По време на общото заседание на Организация на обединените нации,бвини някои страни от Европейски Съюз, че симулират единствено подкепа за страната му. По думите му, някоит страни „ играят на взаимност в политическия спектакъл и драматизират тематиката за зърното. Макар да наподобява, че това си е тяхната роля, те в действителност оказват помощ на сцената на московския артист ”, съобщи президентът на Украйна.

Зеленски не уточни съответни страни, само че думите му провокираха ядосан отговор от страна на Полша.

Полският президент Анджей Дуда съпостави реакцията на Украйна с тази на удавник, който може да бъде извънредно рисков, тъй като " може да повлече и спасителите си към дъното ". Повод за думите му стана заканата на Украйна

По-късно пред Bloomberg Дуда разяснява, че страната му не може да позволим украинското зърно да се продава на полския пазар без " никакъв надзор “ и добави „ Ние също имаме свои жители, би трябвало да се грижим за техните ползи “.

Управляващата партия „ Право и правдивост “, от която стартира и кариерата на Дуда, е остро подложена на критика от страна на Киев поради решението си да вкара лична възбрана за импорт на зърно от Украйна.

Но за Полша в този момент въпросът е вътрешнополитически. Страната се готви за избори.

Залогът в предизборната акция е висок, тъй като ръководещата партия „ Право и правдивост “ се бори за трети мандат на изборите, които ще се проведат на 15 октомври.

Според изследване на публичните настройки на „ Политико “, ръководещата партия на Ярослав Качински в Полша „ Право и Справедливост “ продължава да е водач по публично доверие с поддръжка от 38%, само че известността й пада.

Партията не желае да губи от гласовете на локалните земеделци до момента в който търпи рецензии от извънредно десните си съперници, които набират известност, поради растящото неодобрение от разноските за поддръжка на Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР