В разгара на грипния сезон, малко неща са по-досадни от

...
В разгара на грипния сезон, малко неща са по-досадни от
Коментари Харесай

В разгара на грипния сезон: 3 начина да облекчим кашлицата

В разгара на грипния сезон, малко неща са по-досадни от кашлицата, която отхвърля да премине. Без значение какъв брой дълго ни тормози, постоянно търсим метод да се отървем от нея допустимо най-бързо…

Кашлицата е натурален инстикт –защитен механизъм сходен на мигането и кихането, посредством който тялото отстрани секрет, микроби или прахуляк, които не принадлежат в респираторната система. Кашлицата може да е породена от вирусни инфекции, алергии и нечист въздух.

Самолечението не е целесъобразно, като е желателно да се консултираме с доктор при появяването на признака. Кашлица, която трае повече от седмица и е съпроводена от затруднено дишане, болки в гърдите и температура, може да има съществени подлежащи аргументи и затруднения. Назначената терапия може да бъде допълнена от следните домашни лекувания:



Чай от джинджифил
Горещите течности овлажняват гърлото, понижават плътността на мукуса и способстват за хидратацията на тялото, която е основна за лечебния развой. Джинджифилът има противовъзпалително деяние и проучвания сочат, че избрани съставни елементи на корена подтикват бронходилатация- отпускат мускулатурата на дихателните пътища. Експеримент от 2022 показва, че пречистени съединения в джинджифила понижават секрецията на мукус в тялото. Това е още една изгода от джинджифила в битката с кашлицата – натрупването на мукус в задната част на гърлото, още известно като „ задна хрема “, води до дразнение в гърлото, което провокира кашлица.

Таблетки за смучене с Цинк
Цинкът играе значима роля в хомеостазата на имунната система и има антивирусен резултат, като предотвратява навлизането на риновирусите в клетката. Според изследване от 2015, таблетките за смучене, които съдържат цинк, понижават продължителността на назалното течение, болките в гърлото и кашлицата. Разтварянето в устата разрешава цинковите йони да имат местен резултат върху фарингеалната област. 

 мед

Мед
Медът е богат на ензими и е прочут с антимикробното си деяние –от антични времена е употребен при лекуването на инфекции и рани. Полезните свойства на меда са най-добре съхранени когато е недопечен или обработен на ниски температури –добавянето на мед към парещ чай деактивира съдържащите се ензими. Поради конзистенцията на меда, той елементарно се задържа по гърлото и образува успокоителен предпазен пласт върху лигавицата, който облекчава болката и понижава възпалението. Проучване извършено в Съединени американски щати показва понижена периодичност и интензитет на кашлицата след банкет на мед измежду деца страдащи от респираторни инфекции. Медът не би трябвало да се дава на деца под 1-годишна възраст, защото може да аргументи детски ботулизъм.

 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР