В района на Амхара в Етиопия федералните сили за сигурност

...
В района на Амхара в Етиопия федералните сили за сигурност
Коментари Харесай

Продължават боевете в Етиопия след опит за разоръжаване на местните сили

В региона на Амхара в Етиопия федералните сили за сигурност се сблъскаха с локални етнически милиции , оповестява " Асошиейтед прес ".

Вторият по население район на Етиопия е обзет от неустойчивост от април, откакто управляващите започнаха разоръжаването на районните сили там .

Целта им е била възобновяване от. Властите предходната година също се пробваха да разбият милицията на Амхара, известна като Фано.

Милициите са се сражавали дружно с федералните сили в спора с Тигрей. Сега обаче държавното управление е решило да централизира пълномощията си за сигурност. Много поданици на Амхара симпатизират на локалните сили. Според част от популацията федералното държавно управление се пробва да подкопае техния район.
 Съединени американски щати и Организация на обединените нации стопираха хранителната помощ за Етиопия
Съединени американски щати и Организация на обединените нации стопираха хранителната помощ за Етиопия

Данни за широкоразпространени злоупотреби доведоха до нейното прекъсване

Вицепремиерът Демеке Меконен прикани за разговор за търсене на спокойно решение и разказа някои от опасенията на популацията на района като " разбираеми ". Коментарите му пристигнаха ден откакто силите на Фано се сбиха с федералната полиция на летището в Лалибела. Полетите до там сега са спрени.

Във вторник Англия издаде предизвестие за пътуванията до там , съгласно което летището Лалибела е " завладяно от милициите на Фано ". В известието също така се означи неустойчивостта по автомагистрала А2, която свързва източната част на района Амхара със столицата на Етиопия Адис Абеба.

Център за развиване на правата и демокрацията в Етиопия заяви през днешния ден, че интернетът в няколко елементи на района Амхара е спрян.

Според поданици, на други места протестиращите са блокирали пътища, а милицията Фано е устроила засади на военни елементи. Освен това държавни чиновници са избягали от няколко града там.

Според анонимни източници през днешния ден е имало " тежки боеве " и в туристическия град Гондар. Данните за следене на полети показават анулирани полети от столицата на Етиопия до там.

Според двама поданици в Кобо военните са употребявали артилерия против милициите в понеделник вечерта и вторник сутринта, като това е довело до вреди по някои здания там.

В Дебре Табор се е чула пукотевица в сряда, като съгласно очевидец военните са употребявали бойни патрони, с цел да разпилян младежи, които са хвърляли камъни.

" Повечето хора тук поддържат Фано. Вече въобще няма държавна система " , сподели Тилахун Тарко, гражданин на Кобо. По думите му той е бил в къщата на съседа си във вторник, когато тя била ударена от артилерийски изстрел.

Преди това протестиращите затвориха пътища в град Верета в северна Етиопия. Тедрос Абю, който е гражданин на града разяснява, че " никой не има вяра на държавното управление в този регион ".

Според " Асошиейтед прес " боеве е имало и в селските региони на зоните Западен Годжам и Северен Уоло на Амхара. Броят на жертвите за момента е незнаен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР