В ранните часове на 15 януари на почти 86-годишна възраст

...
В ранните часове на 15 януари на почти 86-годишна възраст
Коментари Харесай

Почина уважаван и почитан преподавател в СУ

В ранните часове на 15 януари на съвсем 86-годишна възраст умря в дома си в гр. Банкя известният български богослов и академични учител доцент доктор Иван Петев Димов, оповестява dveri.bg.

Роден е на 18 февруари 1934 година в с. Гарваново, Хасковско. Завършил е главно обучение в родното си място, а по-късно отива да учи в Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “, като претърпява и нейното пренасяне на гара Черепиш, Врачанско. Семинарията приключва с отличен триумф през 1954 година, а Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София – през 1958 година



След отблъскване на военната тегоба в Трудови войски (където съвсем всички семинаристи и богослови бяха изпращани) той е назначен за шеф на почивната станция на Св. Синод в гр. Банкя. През 70-те години е преподавател в СДСеминария, а през 1982 година е назначен за старши учител в Духовната академия по предметите Патрология и Агиология.

През 1985 година пази докторска дисертация, а през 1990 година се хабилитира и е преназначен за постоянен доцент в Духовната академия (Богословския факултет).

Преподава още във Великотърновския, Шуменския, Пловдивския (филиала в гр. Кърджали) и Благоевградския университет. Ценен като експерт, доцент Иван Петев продължи да преподава и като пенсионер чак до 2017 година

Негови тогавашни възпитаници и студенти през днешния ден са множеството от българските архиереи, свещеници, дякони, доста монаси и монахини, както и хиляди миряни богослови. Всички те пазят отлични мемоари за благия по темперамент, само че изчерпателен в знанията и научните си дирения учител и академик.

В науката Иван Петев, прочут на първо място по бащиното си име, работи и разгласява основно в региона на светоотеческите проучвания.
Той беше и прочут ценител на живота и делото на йерод. Игнатий – Васил Левски, има и редица изявления в тази тенденция.

Доц. Иван Петев беше и дълготраен член на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, храм-паметника „ Св. Александър Невски “.
Женен за теоретичен служащ от Българска академия на науките, доцент Петев има един наследник, който приключи богословие.

Отиде си един прелестен човек, добър християнин и богослов, за който всички с най-хубави усеща през днешния ден споделяме:

Бог да го елементарни и упокои при Себе Си!

Опелото ще се състои в петък, на 17.1.2020 година, в храм „ Св. Кирик и Юлита “, гр. Банкя, от 12:00 ч.

От Богословския факултет на СУ също е публикуван некролог за починалия доцент Иван Петев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР