В рамките само на една седмица в края на миналата

...
В рамките само на една седмица в края на миналата
Коментари Харесай

Продавай идеи, срещай се с хора: Стратегията за лидерство на Сам Алтман

В рамките единствено на една седмица в края на предходната година, Сам Алтман беше уволнен и върнат на поста основен изпълнителен шеф на OpenAI.

Въпреки че повода за отстраняването му и до момента остава неразбираема, няма по какъв начин да се отхвърли, че въздействието и репутацията са му помогнали да се върне отпред на компанията, създала ChatGPT.

През годините Сам Aлтман е приказвал нееднократно по въпроса за смисъла на мрежите от обществени контакти и построяването на известност и въздействие в бизнеса.

BusinessInsider обобщава част от най-важните правила и препоръки, които следва, с цел да бъде сполучлив софтуерен водач.

Продавайте визията си

" Човек, който умее да подписва покупко-продажби " – по този начин Алтман беше избран от заместника си за 72 часа в OpenAI Емет Шиър.

" Трябва да разказвате проектите си на клиентите, бъдещите чиновници, пресата, вложителите и така нататък ", написа Алтман в обява в блога си през 2019 година

" Това изисква вдъхновяваща визия, мощни информационни умения, известна степен на харизма и доказателства за дарба за осъществяване. "

Публично наличие

" Появявам се персонално постоянно, когато това е значимо ", споделя Алтман.

" Когато започвах работа, постоянно бях подготвен да се кача на самолета ", написа той.

" Често това беше излишно, само че три пъти докара до повратни моменти в кариерата ми, които в противоположен случай щяха да се развият по различен метод. "

Бъдете оптимисти

Алтман написа и за смисъла на оптимизма и вярата в себе си за неговия триумф.

" Голямата загадка е, че можете да подчините света на волята си в неочакван % от времето – множеството хора даже не се пробват и просто одобряват, че нещата са такива, каквито са ", написа той.

" Хората имат голяма дарба да вършат нещата. Комбинацията от подозрения в себе си, ранно отричане и незадоволително старания пречи на множеството да доближат капацитета си. "

Грижете се за другите

" Помагайте на хората, доколкото можете " и " си изградете известност на човек, който в действителност се грижи за хората, които работят с него. "

Когато построява компанията си, Алтман не избира срещи и конференции, а вместо това обича " просто да написа на други хора, с които би желал да приказва ", споделя той в изявление през 2017 година

Търсете гении

Алтман се стреми да бъде прочут с това, че " подтиква хората да реализират повече, в сравнение с са предполагали, че могат, само че не толкоз мощно, че да прегорят ", и отбелязва, че като бизнес водач е изключително значимо да " се справяте добре с откриването на гении ".

" Най-лесният метод да се научите е просто да се срещате с доста хора и да следите кой ви е впечатлил и кой не ", написа той.

В обособена обява в блога си от 2018 година Алтман написа, че нормално се пробва да сведе срещите до най-малко, само че че е " извънредно значимо да запазите задоволително място в графика си, с цел да дадете опция за инцидентни срещи и запознаване с нови хора и хрумвания ".

" Наличието на отворена мрежа е ценно; макар че евентуално 90% от инцидентните срещи, които организирам, са загуба на време, останалите 10% в действителност компенсират ", споделя той.

Бъдете налични

Всеки чиновник в OpenAI може да се свърже с Алтман непосредствено в Slack, а " безразсъден " брой хора имат персоналния му номер, споделя пред Business Insider човек, който е работил в тясно съдействие с Алтман.

Един от резултатите, естествено, е, че той резервира имиджа си на упорит, само че въпреки всичко наличен водач за чиновниците (макар че някои го възприемат като манипулативен, припрян и от време на време малко надменен).

Когато беше отхвърлен от поста основен изпълнителен шеф, стотици чиновници на OpenAI заплашиха да изоставен, в случай че той не бъде възобновен на работа.

Това беше всеобща демонстрация на поддръжка, която безспорно оказа помощ за връщането на Алтман. Подходът му към наемането на чиновници може да е една от аргументите за вълната от обществена честност от тяхна страна.

" Най-добрите източници на кандидатури, които в миналото съм виждал, са другари и другари на другари ", написа той в обява в блога си през 2013 година

" Когато наемате някого, незабавно щом се уверите, че е гений, би трябвало му предложите оптималните условия и да изтръгнете имената на всички, сходни на него, които би трябвало да се опитате да наемете. "

Уважавайте конкуренцията

Сам Алтман се радва на високо почитание и от страна на други бизнес титани.

Бившият основен изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмид го дефинира като " воин ", а основният изпълнителен шеф на Airbnb Брайън Чески го афишира за " един от най-хубавите иноватори на своето потомство ".

Но с изключение на връзките и репутацията му (и това, че е роден с необикновен шанс, както споделя той), триумфът му в OpenAI се дължи в немалка степен на избухливия дебют на ChatGPT.

Както той споделя през 2017 година, " Ако изградите нещо впечатляващо, мрежата от контакти сама ще пристигна при вас ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР