В рамките на три дни – от 29 септември до

...
В рамките на три дни – от 29 септември до
Коментари Харесай

За пръв път МУ-Плевен беше домакин на Национален Конгрес за млади гастроентеролози

В рамките на три дни – от 29 септември до 1 октомври 2023 година в Телекомуникационния ендоскопски център/ТЕЛЕЦ/, за пръв пътв Медицински университет – Плевен се организира осмото издание на Национален Конгрес за млади гастроентеролози.

В програмата на конгреса бяха показани научни разработки, лични клинични случаи, както и настоящи изследвания и подходи в лекуването на болесттите на гастроинтестиналния тракт, интервенционалната гастроентерология и хепатология.

В третия ден на конгреса – 1 октомври бяха показани две пленарни лекции.

Проф. доктор Славчо Томов изнесе лекция със заглавие „ Медицината и изкуственият разсъдък – вероятности и провокации “.

За Дарик радио, той сподели: „ Решихме да предизвикваме младежите с една, не тематика на бъдещето, а настояща тематика за това, по какъв начин изкуственият разсъдък, който е към този момент част от всекидневието ни навлиза в медицината и какви са неговата роля и място в медицината.

По тази тематика има много провокации и провокативни моменти, само че това, което мога да кажа е, че изкуственият разсъдък, когато е следен, може и ще бъде от изключителна изгода на лекаря, да вземем за пример в областта на тези даже досадни действия свързани с документи и обработка на данни, в следствие от което, лекарят ще има доста повече време за самия пациент.

Той ще може повече време да беседва и поддържа връзка с него и това ще увеличи качеството на обслужването на пациентите “.

Проф. Славчо Томов уточни, че изкуственият разсъдък към този момент има интервенция в софтуерните решения в медицината.

„ В роботиката и минимално инвазивната хирургия нещата към този момент стартират да се градят въз основата на изкуствения разсъдък и на опциите му да помогне на лекаря да организира своите оперативни интервенции с по-голяма точност и с по-малко затруднения.

Една от дисертациите, по които работи наш докторант е обвързвана с диагностиката на преканцерозните лезии на рака на маточната шийка, основани върху образование на изкуствения разсъдък, с цел да ни оказва помощ да слагаме доста по-добре, бързо и по-рано диагнозата пред рак на шийката на матката.

„ Моята концепция е да заредим младежите за бъдещето, тъй като, те са гръбнакът на българската здравна система. Те са гръбнак и на европейската и международната здравна система, тъй като Медицински университет – Плевен и другите медицински университети сега създават медицински експерти - фрагменти, които се обръщат в Европа и по света и то на конкуриращо се равнище на другите здравни системи “, сподели проф. доктор Славчо Томов.

Другата пленарна лекция беше изнесена отлекторът – посетител на събитието, проф. Мостафа Ибрахим - „ Management of upper GI bleeding “, учител по гастроентерология и хепатология към Научен Институт „ Теодор Рузвелт “, Кайро, Египет, и съветник към Свободния Университет в Брюксел, Белгия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР