В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да

...
В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да
Коментари Харесай

Възможно е да има удължаване на мерките над 10 дни |

" В рамките на тези 10 дни ние чакаме най-малко да задържим цифрата на позитивните и да ограничим броя на приетите в болница ”, изясни по Нова телевизия шефът на Столична РЗИ доктор Данчо Пенчев. 

Според него всяка мярка може да бъде анулирана или отчасти удължена. Той не изключва и сегашните строги ограничения да бъдат с по-дълъг период, в случай че няма резултат. 

Строгите ограничения би трябвало да се вкарат, само че да са със относително къс интервал на деяние и след това поетапно да се отпускат. П ървите ограничения, които ще бъдат разхлабени, са отварянето на масите навън пред заведенията, съобщи пък столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ.  В последните дни има посещаемост към 50% в детските градини и по-малко в яслите. Но има % хора,  за чиито деца няма кой да се грижи ", сподели още Фандъкова.  В лечебните заведения към момента има свободни кревати както за неусложнени пациенти, по този начин и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа. Около 75-80% от леглата в софийските лечебни заведения са заети към днешния ден. Числата обаче са динамични, посочи кметът. 

Високата смъртност съгласно шефа на СРЗИ е резултат от липсата на контрол и предварителна защита на хроничните болести - диабет, артериална хипертония и други Неглижират се и профилактичните прегледи. Според Пенчев многото съпътстващи болести са " дали картбланш " на вируса да покаже своята мощ.

„ Ако умрелите са 390 от началото на годината до момента, единствено за първите 15 дни на март за София вече са 100 ", сподели шефът на СРЗИ. По думите му дифузното разпространяване на инфекцията е причина за въвеждането на новите ограничаващи ограничения.

„ Легла в София има, само че стигаме до такава степен, че сътрудниците физически и душевен се изчерпват. Тук не става въпрос за промяна за кревати. Ние би трябвало да внимаваме дали и какъв брой кревати от едно функционално поделение можем да прехвърлим в Коронавирус отделението ”, акцентира Пенчев.

Половината от доставените през вчерашния ден 33 600 ваксини на Moderna ще бъдат разпределени по общопрактикуващите лекари и профилираните кабинети в столицата, останалите ще бъдат доставени из страната, сподели още Данчо Пенчев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР