В рамките на срещата на върха Украйна-Балкани президентът Володимир Зеленски

...
В рамките на срещата на върха Украйна-Балкани президентът Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Зеленски се срещна с шефа на ЕК в Атина

В рамките на срещата на върха Украйна-Балкани президентът Володимир Зеленски се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , заяви президентството на Украйна.

Володимир Зеленски изрази признателност на събеседника си за напъните, ориентирани към нормализиране на износа и преноса на украинска селскостопанска продукция.

" Важно е да възстановим пълноценната безмитна търговия сред Украйна и Европейски Съюз и да осигурим свободен достъп на украинския селскостопански експорт до цялата територия на единния пазар на Европейски Съюз . Очаквам на 15 септември всички ограничавания върху украинските селскостопански артикули в Европейски Съюз ще бъде вдигнат ", акцентира той.

По време на срещата, страните са разискали в детайли и различните направления за " зърнения кулоар " след блокирането от Русия на Черноморската зърнена самодейност. Особено внимание е било отделено на аспектите на сигурността и финансите, както и на застраховането на корабите.

Володимир Зеленски благодари на Урсула фон дер Лайен за идващия транш от помощта на стойност 1,5 милиарда евро . Страните разискаха преразглеждането на програмата на МВФ за Украйна.

Лидерите оцениха и напредъка на Украйна в осъществяването на седемте рекомендации на Европейската комисия и по-нататъшните стъпки в тази посока.

" Целим да реализираме оптимални резултати в осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия. Очакваме позитивна оценка в отчета в границите на пакета за разширение през октомври и решение на страните членки на Европейски Съюз да стартират договаряния за участие на Украйна в Европейския съюз. през 2023 година ", сподели президентът на Украйна.

Освен това Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен координираха позициите по и подготовката на срещата на върха за световния мир.
 И Гърция ще образова украински водачи за Ф-16
И Гърция ще образова украински водачи за Ф-16

Румъния също сподели поддръжка против съветската агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР