В рамките на само 24 часа след като Доналд Тръмп

...
В рамките на само 24 часа след като Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и либералната порнография

В рамките на единствено 24 часа откакто Доналд Тръмп бе упрекнат от окръжната прокуратура в Манхатън, някогашният американски президент е събрал 4 млн. $, като 25% от тях идват от хора, които до момента не са дарявали средства на 45-тия началник на Белия дом. Междувременно 62% от американците и 70% от самостоятелните гласоподаватели считат, че обвиняването против него е главно политически стимулирано (Quinnipiac poll), като съгласно други проучвания делът на хората, които считат, че политиката е била препоръка при обвиняването, стигат даже до 76% (CNN poll). Погледнато по партийни линии, 93% от републиканците и 29% от демократите смятат, че дейностите на локалната прокуратура са политически (отново по данните на Quinnipiac poll). В средите на самите републиканци пък 45% декларират, че Тръмп не е направил нищо неприятно, 43% дефинират държанието му като " неетично, само че не и нелегално ", до момента в който едвам 10% одобряват, че някогашният президент въпреки всичко е работил срещу закона (Marist College poll).

С други думи, без значение дали е политически стимулирано или не, обвиняването на прокуратурата в Манхатън към този момент се отразява повече от добре на Доналд Тръмп: някогашният американски президент получава свежа парична инжекция (4-те млн. $ от първото денонощие станаха 7 млн. в третото) и съумява да активизира и сплоти републиканците към себе си.

По-важно от всичко това обаче е друго. Посредством това обвиняване на прокуратурата, Доналд Тръмп още веднъж ще бъде в пика на медийното внимание, в което някогашният президент на Съединени американски щати ще бъде обрисуван като " жертва " на демократичното статукво и ще бъде героизиран в допълнение в средите на MAGA-движението (Make America Great Again) и тези на републиканците. А с това ще бъде проблематизирана още повече опцията за основаването на негова съпротива и опция в границите на GOP (от Grand Old Party, както също е известна Партията на слона).

Удобен случай за издигането на друга от Тръмп фигура, към която да се гради образа на Републиканската партия, бяха идните първоначални избори на групировката за избирането на нейна кандидатура за президент през 2014-та година. Но електоралният резултат на обвиняването усложнява сходен сюжет. След дейностите на прокурорите от Ню Йорк Доналд Тръмп усилва още повече преднината си пред евентуалните му съперници за президентската кандидатура в средите на републиканците (най-значим от които към сегашния миг наподобява Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, въпреки той към момента да не е оповестил публично кандидатурата си за Белия дом).

Ако така и така Доналд Тръмп се бе трансформирал във водещ критерии за идеологическата и кадрова нормативност на консерваторите в Съединени американски щати, то в този момент с дейностите си прокуратурата в Манхатън просто верифицира тази му роля с обвиняването си. Оттук нататък всяка следваща офанзива от демократичните среди по отношение на Тръмп ще консолидира в допълнение неговите позиции измежду десните, a рецензиите, отнасящи се до някогашния президент, само че идващи от консервативните среди, ще станат проблематични, доколкото ще бъдат показани като в услуга на либералите.

Още повече, че това обвиняване се случва на фона и на без това пословичното разделяне в американското общество. Доналд Тръмп се " храни " от и е вероятен политически точно с помощта на сходна среда, в която обособени групи и сегменти от хора враждуват между тях. Тръмп в никакъв случай не би бил осъществен политик в един спокоен и консолидиран социум, който споделя базов низ от цели или има минимум общо кратно в ценностно отношение. Колкото повече драма и разкол има в американското общество обаче, толкоз повече някогашният американски президент ще бъде съответстващ. " Тръмп или гибел " пишеше на един от банерите, носени от последователи на предприемача, които стояха пред правосъдната зала в Манхатън, заявявайки стимулирано поддръжката си за него. На няколко метра от тях, разграничени от полицията, стояха критиците на републиканеца, единия от които бе облечен със затворнически гащеризон, носейки маската на Тръмп.

Ето за какво с обвиняването си районната прокуратура в Манхатън в действителност не избожда очите, а обрисува веждите на Доналд Тръмп.

Именно тук е същинският политически проблем на обвиняването на прокуратурата в Ню Йорк: то способства за това разделяне в Съединени американски щати, ловко натискайки " чакрите " на тесните последователи на някогашния президент. Още повече, че това обвиняване бе повдигнато от прокурор и ще бъде гледано от арбитър, които са свързани с демократичните среди и Демократическата партия (прокурор Алвин Браг бе определен на тази позиция от демократичен електорален слот, обещавайки в това число да преследва Доналд Тръмп, а дъщерята на арбитър Хуан Мъчан е шеф на компания за цифрови услуги, употребена постоянно от разнообразни претенденти на Демократическата партия, в това число от Джо Байдън и Камала Харис).

Самото обвиняване, което в действителност съставлява 34 такива във подправяне на отчетни документи, касаещи в това число хипотетична скица за възнаграждение на две дами (бивша порнозвезда и модел на Playboy) против мълчанието за половите им контакти с някогашния президент, наподобява в действителност комплицирано за доказване. Особено на фона на това, че Тръмп можеше (а евентуално и ще бъде) упрекнат в непозволени дейности, които е по-лесно да бъдат потвърдени: като ролята му за метежните събития в Капитолия при започване на януари месец 2021-ва година и опита му да повлияе на изборния резултат на последните президентски избори в Джорджия. Каквото и да е въпросът на републиканеца с въпросните две дами, той не може да се съпоставя с " висотата " на оня на Бил Клинтън, когато демократът бе упрекнат в лъжесвидетелстване и попречва правораздаването по отношение на известния му епизод с Моника Люински и Паула Джонс. Тук е моментът да напомним, че Тръмп бе обширно разследван за съдействие с Русия по време на президентските избори през 2016-та година от специфичен прокурор Робърт Мълър, който обаче не откри задоволително учредения, с цел да повдигне такова обвиняване против републиканеца.

Защо, тогава, е тази офанзива по Тръмп, когато в действителност тя му спомага да си стъпи на краката - и финансово, и електорално?

Всъщност, заради личните си поведенчески дефицити, несполуки на характера и държание, което разделя, а не сплотява хората, Доналд Тръмп е комфортен конкурент на либералите в Съединени американски щати. Последните на драго сърце биха се изправили против него на идните президентски избори. Те към този момент са го побеждавали и знаят по какъв начин. Наясно са и с друго: Доналд Тръмп маргинализира възможностите за триумф на Републиканската партия, както се видя и на последните частични избори за Конгрес и локална власт. Силен Доналд Тръмп значи слаба Републиканска партия; тръмпизмът в страната попречва основаването на необятни електорални обединения, които да могат да завоюват президентската институция. Затова левите в Съединени американски щати ще създадат всичко, което зависи от тях, тъй че той да си обезпечи номинацията на Партията на слона за президент на Съединени американски щати. И за задачата са подготвени да го нападат рабски, знаейки, че това в действителност укрепва позициите му в GOP. Ето за какво либералите не оставиха някогашния президент просто да затихне политически, откакто той напусна Белия дом, само че продължиха да се занимават с него, в това число преднамерено, с причина и без причина.

В последна сметка точно Доналд Тръмп е най-хубавата инвестиция, която Демократическата партия може да направи, в името на личните си властови вероятности и упоритости. А това също е порнография и като всяка друга порнография - демократична. Макар и без присъединяване на Сторми Даниълс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР