В рамките на международното изложение в Испания заместник-министър Ирена Георгиева

...
В рамките на международното изложение в Испания заместник-министър Ирена Георгиева
Коментари Харесай

Поглед към Азия – задълбочаваме сътрудничеството с Азербайджан и Грузия

В рамките на интернационалното ревю в Испания заместник-министър Ирена Георгиева организира редица двустранни срещи. Поглед към Изтока и задълбочаване на съдействието в рамките на Азия – това бе част от фокуса на извършените срещи, оповестяват от Министерство на туризма.

Българският заместник-министър разиска с ръководителя на Държавната организация по туризъм на Азербайджан Фуад Нагиев опцията за разкриване на директна самолетна линия сред България и Азербайджан. В диалога двамата означиха обичайно положителните връзки сред България и азиатската кавказка страна. Те разискаха развиването на туризма след пандемията от COVID-19, променената конструкция на потоците туристи, посещаващи България и опциите за увеличение на двустранния туристопоток, като част от това може да се случи точно с възобновяването на директни полети.

Заместник-министър Георгиева уточни още, че България ще бъде страна сътрудник на Азербайджанското интернационално туристическо ревю в Баку през 2023 година От своя страна Фуад Нагиев заяви, че ще взе участие в 68-та Сесия на Регионална комисия " Европа “ на СОТ.

Друга страна, с която има капацитет за развиване на двустранния туристопоток, е Грузия. В рамките на Международното туристическо ревю FITUR в испанската столица, заместник-министър Ирена Георгиева се срещна с Мая Омиадзе, ръководител на Грузинската национална туристическа администрация и с госпожа Тамат Кориаули, първи заместник-председател.

По време на диалозите бе разисквано положението на туристическия бранш в двете страни, какви са проблемите и провокациите след международната пандемия и делът на туризма в Брутният вътрешен продукт във всяка една от страните. Беше обменена и коментирана информация по отношение на целевите пазари и целите за бранш туризъм в двете страни. Ирена Георгиева и представителите на грузинското ръководство в туризма споделиха отзиви и хрумвания за облекчение на процеса по издаването на визи и бяха единомислещи, че министерствата на външните работи на България и Грузия следва да бъдат осведомени с поставените въпроси за следващи дейности.

В диалозите беше маркирана готовността за развиване на двустранното съдействие в областта на туризма, в това число и в границите на Междуправителствената смесена комисия за икономическо съдействие.

Омиадзе и Кориаули показаха подготвеност за следващи контакти на най-високо равнище с българското министерство на туризма и по време на Берлинското ревю ITB, както и през май 2023 година на съвещанието на 68-та среща на Регионална комисия " Европа “ на СОТ в София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР