В рамките на един учебен час 25 ученици от столичната

...
В рамките на един учебен час 25 ученици от столичната
Коментари Харесай

Компютърна игра учи децата как да се пазят от пожари и наводнения

В рамките на един образователен час 25 възпитаници от столичната Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика " М. В. Ломоносов " имаха опция да схванат методите за регистрация, основаването и персонализирането на личен аватар, характерните условия и наличието на виртуалната игра. Осмокласниците бяха първите български деца, които тестваха опциите на 3D-средата. Служителите на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " им предоставиха опция да започват независима игра и да ревизират знанията си за реакция при пожари и наводнения.

Децата получиха самостоятелни димни сензори и научиха повече за изгодите от потреблението им в домашни условия, методите за монтиране и употреба на уредите. Според специалистите на Главната дирекция димните сензори предизвестяват хората за възникването на пожарен случай и по този метод им дават в допълнение време за евакуация и безвредно овакантяване на горящата постройка.

Инициативата за основаването на виртуална 3D среда, която да симулира пожари и наводнения и да учи децата на вярно държание при възникването им е на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на населението”, в партньорство с Гръцки свободен университет, Малтийски университет и FELCOS UMBRIA, неправителствена организация от Италия. Разработването на играта е част от дейностите по план " Безопасност от пожари и наводнения във виртуалния свят” (FORETELL), финансиран по Европейска стратегия " Еразъм +”. Той е с дълготрайност от 24 месеца.

Основната цел е повишение равнището на подготовка на възпитаници на от 8 до 15-годишна възраст и понижаване на риска при положение на пораждане на произшествия. Идеята е посредством потреблението на 3D видео симулация те да образуват привички за безвредно държание и верни дейности при положение на пожари и наводнения. В помощ на учителите е основана и обучителна среда, съдържаща текстови и видео материали, свързани с предварителна защита и дейности при положение на произшествия. Разработени са четири самостоятелни сюжета с разнообразни равнища на компликация. Те подчертават върху съответни действителни рискове и методите за справяне с тях – пожар в дома, наводняване измежду природата, евакуация от социална постройка, горски пожар и други

 2001603

 2001602

 2001604
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР