В рамките на днешния ден българското правителството ще се опита

...
В рамките на днешния ден българското правителството ще се опита
Коментари Харесай

България ще опита днес да пласира две емисии външен дълг

В рамките на днешния ден българското държавното управление ще се опита да си обезпечи финансирането на заложения в бюджета недостиг. Това ще стане посредством две излъчвания дълг на интернационалните пазари, които финансовото министерство е обявило на дилърите и в идващите часове ще събира предложения.

Точен размер на търсения нов дълг не е разгласен, само че евентуално става дума за общо 2 милиарда евро, колкото почти е и пространството за вдишване на нов дълг. Заложеният предел в Бюджет 2023 е 7.5 милиарда евро, само че още за рефинансиране на падежиращи. Това значи, че остават малко над 4.5 милиарда лева или 2.3 милиарда евро, тъй че при огромен интерес и положителни условия би могло да се пласира дълг до това равнище. Това съвсем изцяло би покрило заложения в бюджета недостиг от 4.6 милиарда лева, което съставлява 2.5% от Брутният вътрешен продукт на касова основа. Два транша Според анонса емисията е разграничена на два транша,, когато България съумя да пласира 2.25 милиарда евро. Едните облигации са с падеж след 7.5 години през май 2031 година, а другите са 12.5-годишни като изплащането им би трябвало да стане през май 2036 година Тъй като се цели двете излъчвания да са бенчмаркови, евентуално ще се търси размерът при всяка да е 1 милиарда евро, което всекидневно е и самобитен предел за интерес от огромни институционални вложители, защото по-малките излъчвания допускат и по-малка ликвидност.

Що се отнася до доходността, тя ще се дефинира от търсенето в края на днешния ден. Индикативната стойност подадена от МФ за по-краткосрочната емисия е mid-swap+180 базисни пункта, което на база на котировките на индикатора от сутринта прави към 4.90-5.00%. При 12-5 годишните индикатори декларираната от мениджърите по емисията зона е към MS+210 б.п. или 5.20-5.30%. Тези стойности са самобитен таван, като при огромен инвеститорски интерес денем може да се договорят и по-добри условия. Например през януари първичната индикация беше за MS+250, само че откакто поръчките надвишиха 7 милиарда евро при предлагани 1.5 милиарда евро облигации, като извънредно емисията беше подписана при MS+215 б.п. или 4.78%. Без бюджет, само че с прогноза Аукционът идва без към момента да има показан Бюджет за 2024 година, само че преди дни и към този момент даде на няколко пъти ясна поръчка, че възнамерява недостиг в границите на разрешените по европейските правила 3%.

Вероятно таймингът е съгласуван и да е след привършване на локалните избори, което е от малко значение за интернационалните вложители, само че всекидневно тематиката за дълга се използва на вътрешния политически фронт. Същевременно търканията към кметския избор внасяха и известна неустановеност и към стабилността на държавното управление.
Реклама
Друг основен миг за задграничните купувачи на облигациите са вероятностите България да одобри еврото от 2025 година Макар декларираната цел от държавното управление да остава непроменена към момента има основна неустановеност поради равнищата на инфлация. съобщи, че се водятразговори с Брюксел, в случай че инфлацията е единственият аршин, който остава непокрит, да се търси вид за изключение. Наскоро и заместникът му пред вестника, че критерият (1.5 пункта над трите страни с най-ниска инфлация) е въображаем за един свят, в който задачата за инфлацията е била 2%. " Сега, когато инфлацията е 6-8%, има някаква логичност и този буфер да бъде малко по-широк. Мисля, че имаме съгласие в Брюксел по този въпрос ", сподели той.
Свързани публикации Министерството на финансите чака 3.2% растеж на стопанската система следващата година 6 ноември 2023, 06:00 Инвеститорите на дребно имат нов неочакван любимец: краткосрочни облигации 20 октомври 2023, 11:59 България и еврото: май остана единствено инфлацията 20 октомври 2023, 09:01 Само за три седмици доходността по 5-годишните ДЦК скочи с над 1.5 пункта до 5.65% 18 октомври 2022, 12:31 България съумя да пласира 2.25 милиарда евро външен дълг, въпреки и скъпо 15 септември 2022, 18:10
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР