В пустинята по южното крайбрежие на Оман строителните машини, наети

...
В пустинята по южното крайбрежие на Оман строителните машини, наети
Коментари Харесай

С милиарди от Китай Оман превръща закътано рибарско село в бизнес център

В пустинята по южното крайбрежие на Оман строителните машини, наети от китайски консорциум, изравняват обширни пространства, запълнени единствено с оранжев пясък. Това е първата стъпка в вложения, които костват милиарди долари.

През последната година китайците се трансфораха в основния участник в опита на Оман да трансформира Дукм, рибарско населено място на 550 км южно от столицата Мускат, в промишлен център, който ще помогне на страната да диверсифицира стопанската система си оттатък петролните и газови находища. Подобно на други места в Близкия изток икономическите ползи на оманските и китайските държавни управления съответстват по способи, обещаващи, че китайският капитал в района ще се усили през идващите няколко години.

Държавните финанси на Оман мощно пострадаха от ниските цени на петрола, тъй че страната се старае да притегли задгранични пари за нови индустриални зони, които ще основат работни места за оманците, които държавното управление към този момент не може да си разреши да наеме. Дукм е най-големият сходен план.

" По-добро бъдеще от Джеда и Дубай "

За Китай планът е евентуален триумф като част от самодейността " Един пояс, веднъж ", с който Пекин търси търговски и капиталови благоприятни условия, свързвайки се с Европа. Дукм, който е на брега на Арабско море, е евентуална база за китайския бизнес покрай експортните пазари, които редица компании от страната желаят да разработят в Залива, на индийския субконтинент и в Източна Африка. Дукм е също по този начин покрай някои от суровините, от които китайските компании имат потребност: петролните и газови запаси в Залива.

 С милиарди от Китай Оман трансформира закътано рибарско село в бизнес център
© Nawied Jabarkhyl, Reuters

Резултатът може да е същински успех за Дукм. В края на краищата китайските компании целят да влагат до 10.7 милиарда $ там, споделя Али Шах, основен изпълнителен шеф на " Оман Уанфън ", китайски консорциум. Ако тези доходи се материализират - което въобще не е несъмнено, имайки поради многогодишната времева рамка и другите видове напън върху китайските компании - това ще е еквивалентно на над половинатата от сегашните директни задгранични вложения в Оман. " Дукм не е като Джеда или Дубай. Все още е ново място, би трябвало време да се създаде. Но ние в " Уанфън " мислим, че бъдещето му ще е по-добро, в сравнение с тези градове в Залива, " прибавя още Али Шах.

Дукм промотира местоположението си като най-привлекателното си преимущество - освен поради близостта до морските търговски пътища, а и поради обстоятелството, че се намира от другата страна на Ормузкия пролив (разделящ Персийския залив от Арабско море и Индийския океан - бел. ред.) и това го защищава от спорове, в случай че напрежението в района нарасне.

 С милиарди от Китай Оман трансформира закътано рибарско село в бизнес център
© Nawied Jabarkhyl, Reuters

Близкоизточните пари на Китай

През 2009 година Китай формираше по-малко от 1% от директните задгранични вложения в Близкия изток съгласно ChinaMed, изследователска група към Института за международни проучвания в Торино. Отчасти поради " Един пояс, веднъж " наклонността бързо се трансформира: делът е достигнал над 2% към 2015 година Година по-късно Китай е най-големият вложител в арабския свят, като дава обещание 29.5 милиарда $ свежи пари, съгласно кувейтската Arab Investment and Export Credit Guarantee Corp. За Съединените щати, втория максимален вложител, сумата е 7 милиарда $.

В зоната към Дукм към този момент има пристанище и док и ще се появи петролна рафинери, построена частично с кувейтски пари и, както и фабрики за петролни артикули. " Оман Уанфън " възнамерява да създаде зона от 11 квадратни километра и това би трансформирало китайците в най-големите бъдещи наематели. Първото им помещение, комплекс за 138 милиона, който да складира строителни материали и да ги популяризира из района, ще бъде приключено за 18 месеца.

Плановете за още девет китайски пространства, в това число цех за метанол за 2.8 милиарда $, заводи за тръби и една за сглобяване на транспортни средства за 84 милиона, както и хотел за 203 милиона, към този момент са контрактувани в общи линии и ще бъдат приключени до пет години.

 С милиарди от Китай Оман трансформира закътано рибарско село в бизнес център
© Nawied Jabarkhyl, Reuters

Политическа поддръжка

Оман се пробва да притегли капитал за Дукм от доста страни. Страната се надяваше изключително на вложения от Иран, с който има близки дипломатически връзки, само че иранската стопанска система не се оправя доста добре. През януари 2016 година най-големият производител на коли на страната, " Иран Ходро индъстриъл груп ", се съгласи да прегледа предложение за създаване на цех за коли в Дукм на стойност 200 милиона $, само че за момента няма данни за прогрес.

Засега това оставя китайците като най-хубавата опция. " Оман Уанфън " е консорциум от шест китайски компании, доста от тях от самостоятелния регион Нинся в северен централен Китай, регион със доста мюсюлманско население, който е деен в насърчаването на бизнес връзките с арабските страни. Операциите на консорциума демонстрират по какъв начин схемата " Един пояс, веднъж " поддържа китайските вложения в чужбина. Той споделя, че компаниите, които членуват в него, са частни и не получават директна финансова поддръжка от Пекин, само че се употребява с политическа поддръжка. През април заместник-управителят на Нинся посети Дукм, с цел да постави първия камък на китайската индустриална зона и да разгласи, че мощната Комисия за национално развиване и промяна на Пекин поддържа плана.

 Бъдещото летище в Дукм сега се строи.
© Staff, Reuters

Бъдещото летище в Дукм сега се строи.

Този щемпел на утвърждението оказва помощ на " Оман Уанфън " в договарянията с управляващите в Мускат и може да помогне на китайските вложители в Дукм да получат заеми от китайски банки, доста от които се управляват от държавното управление.

Като знак на задълбочаващите се финансови връзки сред двете страни оманското държавно управление зае предишния месец 3.55 милиарда $ от китайски финансови институции - най-голямата договорка за заем от страна от Персийския залив, направена на китайския пазар.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР