В публикувано интервю за френския в. "Монд" българският премиер Кирил

...
В публикувано интервю за френския в. "Монд" българският премиер Кирил
Коментари Харесай

Петков пред „Монд“: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва правителството ни

В оповестено изявление за френския в. "Монд " българският министър председател Кирил Петков отбрани отхвърли си за заплащане на "Газпром " в рубли, каквото изисква Русия, и прикани Европейския съюз да окаже помощ.
Запитан дали Русия фактически е прекратила доставките на газ за България, Петков споделя, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, откакто държавното управление е било известено миналата вечер. На въпрос какъв брой време може да издържи страната министър председателят дава отговор, че България разполага с запаси за повече от месец, в случай, че сегашните условия се запазят.
"Надяваме се обаче до края на юни да приключим построяването на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата тактика на Европейската комисия за покупка на полутечен газ ", добавя той.
"Трябва да действаме дружно и да действаме бързо, тъй като ние няма да отстъпим. Никой няма право да трансформира едностранно изискванията на контракта. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъда в основата на това пропукване ", декларира Петков.
Запитан каква помощ чака от Европейски Съюз, министър председателят споделя, че се надява на помощ за приемане на азербайджански газ допустимо най-бързо. "Надяваме се също на общи покупки на полутечен природен газ. Очакваме взаимен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с различията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да съобщи, че е неприемливо да се заплаща в рубли и че никой няма право да трансформира едностранно един контракт ", добавя той.
На въпроса за какво, по негово мнение, "Газпром " се е насочила съответно към България (и Полша), Петков дава отговор, че съгласно него повода е в графика на заплащанията. "Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват ".
Запитан счита ли, че Русия се пробва да дестабилизира държавното управление му, министър председателят споделя: Сигурен съм, че съветската власт въобще не харесва нашето държавно управление и би желала да чува по-проруски позиции в София. Самите те споделиха, че биха били удовлетворени, в случай че други хора заемаха постовете ни.
Във връзка с "обвиненията на българския президент Румен Радев ", че "играете срещу ползите на страната си по въпроса за заплащането на газа ", Петков показва в изявлението за "Монд ", че държавното управление отстоява ползите на България. "Има договорни отговорности и те би трябвало да се съблюдават. Най-големият интерес на България е да разполага с допустимо най-разнообразни източници на сила. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който желае да трансформира договорните отговорности със мощ и едностранно, е нещо, което аз персонално не преглеждам като интерес на България. Позицията на президента е изцяло неправилна ", споделя българският министър председател.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР