В птичето царство се наблюдават отчетливи декорации в най-голяма степен.

...
В птичето царство се наблюдават отчетливи декорации в най-голяма степен.
Коментари Харесай

Ново любопитно откритие за гребена на петлите

В птичето царство се следят отчетливи украшения в най-голяма степен. Някои птици се отличават с ярки и красиви опашки, като пауна да вземем за пример.

Други имат дребни разноцветни пера на главите си, наподобяващи коронка, а петелът и кокошките имат месести формирания в блестящо алено. Тези украси са се появили в процеса на еволюцията и с тях птиците са по-красиви и отличаващи се. Те основават и уникалността на животинските типове.

Красотата обаче има и своята цена. Птиците са изложени на доста по-голям риск, тъй като яркото им бижу ги прави доста по-лесно забележими за враговете им и пречи на сполучливото им бягство, тъй като е антимаскировка.

Възниква въпросът за какво природата им е дала тази отличителна характерност, която ги прави толкоз уязвими?

Въпреки риска, преимуществото на декорацията при животните има решаващо преимущество. Тя им разрешава по-лесно да намерят сътрудник, а възпроизводството е съществена задача в животинското царство.

Смята се, че яркият гребен или опашка служат да бъде притеглен полов сътрудник. Колкото мъжкия показва по-привлекателна осанка, толкоз по- огромна е вероятността да бъде определен от женските.

По тази причина някои мъжки птици са доста по-пъстри и красиви от женските. Изборът на прелъстителен мъжки подсигурява на женската, че ще се снабди с красиво потомство. Дарвин назовава тази причинност сексуален тим и го слага като част от естествения тим в природата.

Най-новите проучвания по тези закономерности обаче прибавят нова забавна детайлност за същността на украсите в животинското царство и в частност на гребена на петлите. Природата е умен създател и нещата при нея постоянно са по-сложни, в сравнение с наподобяват.

 любопитно за гребена на петела

Гребенът на петела е освен белег на неговата прелест, само че и индикатор на здравословното му положение. С опити е открито, че здравият петел има огромен и блестящо червен гребен. Ако птицата е болна, гребенът се свива и избледнява.

Може да се заключи, че същата роля играе украсата и при другите птици.Това води до извода, че смисъла на украшенията са с повече функционалности. Те са индикатор за прелест, само че и за здравен статус. От еволюционна позиция на женската е значимо да избере здрав сътрудник, с цел да подсигурява оцеляване на поколението си.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР