В програмата ни очакват оригинални музикални събития, изложби и семинари,

...
В програмата ни очакват оригинални музикални събития, изложби и семинари,
Коментари Харесай

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

В програмата ни чакат истински музикални събития, изложения и семинари, вдъхновяващи въображението да разпери крила

Вече е ясна цялостната стратегия на дълго чаканото културно събитие – фестивал CULTURAMA, с което жителите и гостите на столицата и Пловдив ще посрещнат лятото и ще отпразнуват La Fête de La Musique (Празника на музиката, отбелязван във Франция със специфични музикални осъществявания в най-дългия ден на годината). Организаторите от фондация „ Културни вероятности “ са подготвили вълнуващо арт странствуване, канещо публиката да се наслаждения на разнообразни музикални стилове и истински осъществявания, да бъде въодушевена от тематични семинари, изложения и кино-прожекции и да се включи в същинска фиеста, празнуваща свободата, любовта към изкуството и полета на фантазиите.

 Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Петото издание на CULTURAMA ще се организира под знака на птиците – митични същества и знак на свободата и желанието да вдигнем взор от ежедневните грижи; те пеят даже да са кацнали на най-крехкия клон, тъй като знаят, че имат крила, и ни въодушевяват да последваме фантазиите си.

Тази тематика се развива в особено селектираната разнообразна стратегия на фестивала, който започва на 18 юни в Епископската базилика в Пловдив с В него Жан Буко и Джони Рас ще показват неповторима техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици типове птици. Тяхното присъединяване е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „ Ардео “ обогатява със своето тънко музициране тази пъстра картина от разнороден репертоар. ще бъде показан на 20 юни от 19:00 ч. и в столицата, на пл. „ Славейков “ със свободен вход.

 Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Програмата, която ще трансформира площада от място на митинга във фиеста, продължава и през най-дългия ден на годината, когато посрещаме астрономическото лято – на 21 юни на площад „ Славейков “ със свободен вход ще се насладим на с присъединяване на Василена Серафимова, Деметра Анджалика, Николай Иванов, Габриел Мишо, Борис Будинов. То стартира в 17:00 ч., последвано от концерта, с начален час 20:30, още веднъж с вход свободен. Този автентичен план, част от международното турне на френското дуо, среща света на класическата музика със характерния жанр на Рамщайн, съчетаващ метал, индустриална и електронна музика.

Почитателите на горещите латино ритми също ще открият своето ентусиазъм по време на CULTURAMA – с на 21 юни от 19:00 ч. в София, пред бар „ Паваж “ (вход свободен). Един музикален мост сред Сао Пауло, Рио де Жанейро и Париж, в който истинските композиции на групата се редуват с кавъри на велики самбисти.

Специалната колаборация на фестивала с Френски институт в България и тази година чества La Fête de La Musique и прави допустимо преобладаващата част от събитията в програмата да са със свободен вход. Друго от основните партньорства – с Полския институт в София – на 19 юни от 16:30 до 22:00 ч. ще показа включващ диалог за градското биоразнообразие, лекция на Пенка Казанджиева „ Митични птици в залата на  месеците “, забавно показване на  Wild life art в актуалното българско изкуство и прожекции на два документални кино лентата – „ Те отлитат “ (2013), реж. Симеон Цончев и  „ Последната гора “, Бразилия (2021), реж. Луис Болонези. Събитието е със свободен вход.

Съпътстващата стратегия на CULTURAMA 2023 включва и две изложения:  „ Мост на влюбените “, НДК (13–27.06) и „ Дивата София “,  лятната сцена на „ KINO & BAR CABANA “, НДК (18.07–15.08).

 

В случай на дъжд събитията се придвижват, както следва:

06.2023 19:00 ч., залата на Френски институт в България 06.2023 17:00 – 22:00 ч., Античен комплекс „ Сердика “, Зона „ ЛАРГО “

Повече детайлности за част от програмата и обособените реализатори на фестивала вижте тук.

 

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община. С поддръжката на Столична стратегия „ Култура “ и изключителното партньорство на Accenture Bulgaria, Schweppes, BMW, Lidl и други

 

ЗА

CULTURAMA e платформа за театрална изява, отдадена на изкуствата в региона на театъра, музиката, образните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала още веднъж стои планът Национална стипендия „ С старания към звездите “, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите планове, след получената поддръжка като носители на концепцията за свободните актьори, търсещи нови направления.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР