В продължение на повече от две десетилетия тонове отпадъци се

...
В продължение на повече от две десетилетия тонове отпадъци се
Коментари Харесай

Незаконни сметища замърсяват река в Босна и Херцеговина от десетилетия

В продължение на повече от две десетилетия тонове боклуци се натрупват в река Дрина в Босна и Херцеговина. Повечето от тях са от крайречни сметища или са извхърлени непосредствено във водния басейн. Но събирането им е допустимо благодарение на специфична преграда за отпадък, построена от водноелектрическа централа по поречието на Дрина.

Някои локални поданици обаче са скептични.

 

 
След всички тези повече от 20 години живот край реката трябваше да приемем това за нещо обикновено. Разбира се, склонни сме да имаме вяра, че ще умрем, преди Дрина да бъде изчистена от боклука.
Верица Джуричич, локален гражданин

Премахването на отпадъците лишава приблизително към 6 месеца, а размерът им надвишава 10 хиляди кубични метра. Пластмасови бутилки, употребявани гуми и домашен уреди са единствено част от изхвърлените неща.

 
Какво да създадем? Вземаме торби за отпадък, събираме отпадъците наоколо, като че ли това някак ще ни избави. Стараем се да почистваме към нас, с цел да не гледаме боклука. Грозно е, тъжно е, само че знаем, че казусът би трябвало да бъде решен и на равнище държавно управление.
Верица Джуричич, локален гражданин

Дрина, която е дълга близо 350 км, е известна с живописните си гледки, само че не и с необикновен прогрес в построяването на ефикасни системи за поддържането на нейната непорочност. По поречието на реката има противозаконни сметища, а отпадъците, извадени от водите ѝ, се озовават на място, което съгласно екоактивисти няма задоволителен потенциал.

Властите в Босна и Херцеговина споделят, че знаят за казуса, само че настояват, че негов източник са други две страни, които Дрина прекосява - Сърбия и Черна гора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР